Πρόταση για πλήρη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων (visa policy) της ΕΕ κατέθεσε χθες η Κομισιόν, η οποία έχει ως στόχο μέσα στο έτος να εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας θεώρησης.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η ευθυγράμμιση του συστήματος με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Μάλιστα, πριν από το τέλος του 2018, η Επιτροπή θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας και θα ξεκινήσει διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θεώρησης.

Οι αλλαγές που πρότεινε χθες η ΕΕ όσον αφορά τον κωδικό θεωρήσεων, θα απλουστεύσουν τις διατυπώσεις χορήγησης θεώρησης (βίζας) στους νόμιμους ταξιδιώτες, διευκολύνοντας τον τουρισμό, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας, παράλληλα, την πρόληψη των κινδύνων όσον αφορά στην ασφάλεια και την παράτυπη μετανάστευση.

Οι χθεσινές τροποποιήσεις αποτελούν το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ, καθώς την άνοιξη του 2018 θα ακολουθήσει πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS).

Ασφαλέστερες διαδικασίες

Οι χθεσινές προτάσεις εισάγουν ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες: ο χρόνος λήψης απόφασης σχετικά με τις αιτήσεις θεωρήσεων θα μειωθεί από 15 σε 10 ημέρες. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι, αντί των σημερινών 3 μηνών, καθώς και να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά.

Στο μεταξύ, προβλέπονται θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος: οι εν λόγω θεωρήσεις θα χορηγούνται σε αξιόπιστους τακτικούς ταξιδιώτες με θετικό «ιστορικό θεωρήσεων» για ένα σταδιακά αυξανόμενο διάστημα από 1 έως 5 χρόνια. Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων εισόδου από τους ταξιδιώτες θα αποτελεί αντικείμενο διεξοδικής και επανειλημμένης επαλήθευσης.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις στα εξωτερικά σύνορα, τα κράτη - μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν θεωρήσεις απευθείας στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα στο πλαίσιο προσωρινών, εποχιακών καθεστώτων, που υπόκεινται σε αυστηρούς όρους. Οι εν λόγω θεωρήσεις θα ισχύουν για διαμονή μέγιστης διάρκειας 7 ημερών, αποκλειστικά στο κράτος - μέλος έκδοσης.

Στα 80 ευρώ θα αυξηθεί το κόστος

Στο μεταξύ, δεδομένης της σημαντικής αύξησης του κόστους εξέτασης των αιτήσεων θεώρησης τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται να αυξηθεί το τέλος θεώρησης - το οποίο παραμένει το ίδιο από το 2006 - από 60 ευρώ σε 80 ευρώ.

«Η περιορισμένη αυτή αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να διατηρούν επαρκή επίπεδα προξενικού προσωπικού σε όλον τον κόσμο, ώστε να διασφαλίζουν αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας, καθώς και βελτίωση του εξοπλισμού και του λογισμικού ΤΟ», αναφέρει η Επιτροπή.

Έλεγχοι ασφαλείας

Την άνοιξη του 2018, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), δηλαδή της βάσης δεδομένων, όπου καταγράφονται οι αιτήσεις και τα βιογραφικά στοιχεία των αιτούντων.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μπορούν οι υπάλληλοι έκδοσης των θεωρήσεων και οι συνοριοφύλακες να πραγματοποιούν ταχύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους του ιστορικού των αιτούντων θεώρηση. Επίσης, η μεταρρύθμιση θα καλύψει ένα ακόμη κενό πληροφόρησης σε επίπεδο ΕΕ, παρέχοντας τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις θεωρήσεις μακράς διαμονής και τα έγγραφα διαμονής, για σκοπούς διαχείρισης των συνόρων και ασφάλειας.

Οι βασικές διατάξεις θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικούς ελέγχους των αιτήσεων θεώρησης μέσω βάσεων δεδομένων για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, καθώς και μέτρα που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαλειτουργικότητα του VIS με ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, όπως το νεοσύστατο Σύστημα Εισόδου - Εξόδου (ΣΕΕ), το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), μέσω ενιαίας διαδικτυακής πύλης αναζήτησης.

ΠΗΓΗ: sepe.gr