Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Όταν ρωτήθηκε για τις εξαιρέσεις καταθέτοντας στο Κογκρέσο, ο Λαϊτχάιζερ απάντησε: «Έχουμε τις δύο χώρες της NAFTA (σ.σ. Καναδάς και Μεξικό) και όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι. Έχουμε την Ευρώπη. Έχουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία και, κάποια ξεχνάω, προφανώς τη Νότια Κορέα με την οποία είμαστε σε διαπραγματεύσεις».

Την περασμένη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για εξαίρεση από τους δασμούς, ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, τους οποίους είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Μαρτίου. Ο Λαϊτχάιζερ είπε σήμερα ότι όσο εξετάζονται οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί από τις χώρες που ανέφερε, οι δασμοί δεν θα ισχύουν για αυτές.

Ανακούφιση από Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε απόψε «με ανακούφιση», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ανακοίνωση ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί προσωρινά από τους δασμούς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

«Επειδή ο προστατευτισμός είναι ο λάθος δρόμος. Το ελεύθερο εμπόριο είναι θεμελιώδες για την ευημερία μας», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.