«Ποια εποπτική διαδικασία θα ακολουθήσει η Κομισιόν, ώστε να ελεγχθεί το κατά πόσο οι χώρες που πέρασαν από τη μαύρη στη γκρίζα λίστα υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα;», ρωτά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την Επιτροπή.

Ειδικότερα, ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τη διακίνηση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΤΕπ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) μέσω φορολογικών παραδείσων.

Ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν αν «σκοπεύει να εκπονήσει μελέτη επιπτώσεων για τη ζημία από τη διακίνηση των ως άνω κεφαλαίων. Με αφορμή, δε, τη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών, ΠιέρΜοσκοβισί, περί κυρώσεων σε βάρος των εννέα χωρών της «μαύρης λίστας» της ΕΕ, καθώς και διαφάνεια ως προς τις δεσμεύσεις των χωρών της γκρίζας λίστας, ρωτά «ποια εποπτική διαδικασία θα ακολουθήσει η Κομισιόν ώστε να ελεγχθεί το κατά πόσο οι χώρες που πέρασαν από τη μαύρη στη γκρίζα λίστα υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα».

Τέλος, ζητά να μάθει αν η Επιτροπή «θα προχωρήσει στη διεύρυνση της «μαύρης λίστας», συμπεριλαμβάνοντας και κράτη-μέλη της ΕΕ, που χαρακτηρίζονται από διάφορους οργανισμούς ως φορολογικοί παράδεισοι (π.χ. Oxfam)».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του κ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:

Στις 12 Φεβρουαρίου 2018 ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προανήγγειλε ότι η Κομισιόν θα προτείνει τα κεφάλαια του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΤΕπ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) να μη διακινούνται μέσω των χρηματοπιστωτικών κυκλωμάτων χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Μάλιστα, ζήτησε κυρώσεις σε βάρος των εννέα χωρών της «μαύρης λίστας» της ΕΕ, καθώς και διαφάνεια ως προς τις δεσμεύσεις των χωρών της γκρίζας λίστας.

Ερωτάται η Κομισιόν:

- Σκοπεύει να εκπονήσει μελέτη επιπτώσεων για τη ζημία από τα ως άνω κεφάλαια που διακινήθηκαν μέσω φορολογικών παραδείσων τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τη σχετική κατηγορία;

- Σκοπεύει να προχωρήσει στη διεύρυνση της «μαύρης λίστας», συμπεριλαμβάνοντας και κράτη-μέλη της ΕΕ, που χαρακτηρίζονται από διάφορους οργανισμούς ως φορολογικοί παράδεισοι (π.χ.Oxfam);

- Ποια εποπτική διαδικασία θα ακολουθήσει, ώστε να ελεγχθεί το κατά πόσο οι χώρες που πέρασαν από τη μαύρη στη γκρίζα λίστα υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα;