Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αποφασίσει φέτος το καλοκαίρι να μειώσει δραστικά τις αγορές ομολόγων, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτό το πρόγραμμα αγοράς διαρκεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018. Θα πρέπει να αποφασίσουμε το καλοκαίρι τι θα συμβεί μετά», δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέντευξη Τύπου.

«Και πιστεύω ότι, εάν έχουμε μια κατάσταση σαν αυτή που τώρα αναμένουμε… θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε αυτό το πρόγραμμα σημαντικά και να κινηθούμε προς το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από την προηγούμενη μείωση των αγορών ομολόγων και την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), δήλωσε: «Θα πρέπει κανείς να ενεργεί όταν είναι απαραίτητο… προκειμένου να αποφύγει να είναι πίσω από τις εξελίξεις».

«Άρα το να περιμένει πάρα πολύ είναι προβληματικό. Ένα άλλο είναι να προσεγγίζει τα βήματα πολύ προσεκτικά και να τα επικοινωνεί εγκαίρως».