Οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουγγαρία δεν πρόσφεραν στα κόμματα της αντιπολίτευσης ίσους όρους, μεταξύ άλλων προβλημάτων που σημάδεψαν την ψηφοφορία η οποία ωστόσο σεβάστηκε τα θεμελιώδη δικαιώματα, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

 

Όταν κάνει τέτοιες διαπιστώσεις ακόμα και ο ΟΑΣΕ, για το...περίσσευμα δημοκρατίας και ισονομίας στην Ουγγαρία, δεν μένουν και πολλά να παρατηρήσεις...Και μιλάμε για κράτος-μέλος της Ε.Ε., έτσι;...

«Οι υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης για διαφημίσεις που ενίσχυσαν το μήνυμα της εκστρατείας του κυβερνώντος συνασπισμού υπονόμευσαν τη δυνατότητα των αντιπάλων να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκλογικός παρατηρητής του ΟΑΣΕ, Ντάγκλας Ουέικ.

«Ο εκφοβισμός και η ξενοφοβική ρητορική, τα προκατειλημμένα ΜΜΕ και η αδιαφανής χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας», εμπόδισαν την πολιτική συζήτηση, είπε.

«Συνολικά υπήρξε σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, αλλά η άσκησή τους έγινε σε ένα ενάντιο κλίμα… Η πρόσβαση στην πληροφορία καθώς και η ελευθερία των ΜΜΕ και του συνεταιρίζεσθαι περιορίστηκαν, μεταξύ άλλων και από πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία», πρόσθεσε.