Η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το θέμα έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κοινή πρόταση των ευρωομάδων του ΕΛΚ και της Αριστεράς και οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, παρουσία της ύπατης εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ολομέλεια θα συζητήσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη 19 Απριλίου, σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για την απελευθέρωσή τους.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε στο twitter:

Το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων θα είναι κόλαφος για τις Τουρκικές αρχές, θα ζητά την απελευθέρωση των δύο παιδιών μας και θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς

Την αλληλεγγύη της στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, εκφράζει η Ευρωομάδα της Αριστεράς, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει στην Τουρκία.

Παράλληλα, διατυπώνει και τη γενικότερη σοβαρή ανησυχία της για τη συνεχή κράτηση και άλλων πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία και για την απόφαση των τουρκικών αρχών να χρησιμοποιήσουν ένα συνηθισμένο περιστατικό ως μια «επικίνδυνη κατάσταση» και «συνθήκες ομηρίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς: «Η διπλή συνοριακή περιπολία στα ελληνικά σύνορα συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις αρχές Μαρτίου, επειδή δήθεν πέρασε στο έδαφος της χώρας κατά λίγα μέτρα στη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνται σε φυλακή υψίστης για 43 ημέρες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

«Καλούμε την ΕΕ να ζητήσει ρητά από την Τουρκία διευκρινίσεις για τους λόγους που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση και να επιταχύνει τη νομική διαδικασία χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα, για να ασκηθεί πίεση για την άμεση απελευθέρωσή τους…»