Το επενδυτικό ταμείο της ΕΕ, που δημιουργήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, έχει κινητοποιήσει έως σήμερα 284 δισ. ευρώ, κυρίως σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, υπερβαίνοντας το μέσο όρο του στόχου για το 2020.

Την Τρίτη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο αυτού του ποσού (28%) προοριζόταν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαιων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Περίπου 22% διατέθηκε για Έρευνα και Ανάπτυξη και Καινοτομία και επιπλέον 22% για ενεργειακά έργα.

Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρουν συνολικά 33,5 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Οι χώρες με την υψηλότερη επένδυση στο EFSI σε σχέση με το ΑΕΠ τους είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες καθόρισαν σαφή κριτήρια για την έγκριση σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το EFSI -πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες της αγοράς, να διαμορφώσουν προφίλ κινδύνου και να διαθέτουν καινοτόμο χαρακτήρα. Πρόσθεσαν, ακόμη, ότι ο νέος κανονισμός ενίσχυσε τη διαφάνεια των επιλεγέντων έργων, καθώς πλέον οι αποφάσεις δημοσιοποιούνται.

Εντούτοις, παρά την επιτυχία του EFSI, το επίπεδο των επενδύσεων στην Ευρώπη παραμένει κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ το επενδυτικό χάσμα σε ορισμένες περιοχές συνεχίζει να διευρύνεται. Μόνο στον ψηφιακό τομέα απαιτούνται περίπου 700 δις ευρώ για επενδύσεις, σύμφωνα με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο πρότασής της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στις 2 Μαΐου.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το θετικό παράδειγμα του EFSI για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού μέσου που θα στοχεύει στην υποστήριξη των επενδύσεων των κρατών μελών, όταν πλήττονται από οικονομικό σοκ.