Μια παγκόσμια έρευνα της εταιρίας Ipsos για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Die Welt έδειξε ότι τα σοσιαλιστικά ιδεώδη εξακολουθούν να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι για τους Γερμανούς πολύ σημαντική. Είναι τόσο σημαντική που υποτάσσουν ακόμη και αυτή την αξία στην ατομική τους ελευθερία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του ινστιτούτου Ipsos, η οποία έγινε με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ στις 5 Μαΐου.

Το Ινστιτούτο ζήτησε από πολίτες 28 χωρών να πουν τι αξία έχουν για αυτούς σήμερα τα σοσιαλιστικά ιδεώδη. Το αποτέλεσμα: «Η κριτική των υπερβολών της νεοφιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς είναι μεγάλη», λέει ο Ρόμπερτ Γκριν, Διευθυντής Πολιτικής και Κοινωνικής Έρευνας στο Ipsos. «Οι άνθρωποι έχουν έντονη επιθυμία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Αυτό αποδεικνύεται από τις απαντήσεις στο ακόλουθο ερώτημα: «Η ατομική ελευθερία είναι πιο σημαντική από την κοινωνική δικαιοσύνη;». Ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ινδία (θετική απάντηση 72%), Ηνωμένες Πολιτείες (66) και ακόμη και η Ρωσία (53) στη Γερμανία μόλις το 38% θεωρεί πιο σημαντική την ελευθερία από την κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο στην Κίνα (37) και στη Γαλλία (36) το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στη Γερμανία», λέει ο Γκριν. «Αυτό αποδεικνύεται και από τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της Agenda 2010. Οι Γερμανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη ότι η αγορά θα προσφέρει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα» προσθέτει.

Αυτό αποδεικνύει και η απάντηση στο ερώτημα εάν η ελεύθερη αγορά παράγει «καλύτερο άνθρωπο». Ενώ οι πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Ινδία (86% λένε ναι ), η Μαλαισία (84) και η Κίνα (81) εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της οικονομίας της αγοράς, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός στη Γερμανία και σε άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Λιγότεροι από τους μισούς Γερμανούς -το 49%- πιστεύουν ότι η ελεύθερη αγορά παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στη Γαλλία η εμπιστοσύνη στην οικονομία της αγοράς είναι ακόμη μικρότερη. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός στρέφεται λιγότερο κατά της κλασσικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και περισσότερο κατά του νεοφιλελευθερισμού και του τουρμπο-καπιταλισμού, εξηγεί ο Γκριν.

Ιδιαίτερα σημαντική η επιθυμία των πολιτών για αναδιανομή του πλούτου

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η επιθυμία των πολιτών για αναδιανομή του πλούτου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας. Το 81% των Γερμανών πιστεύει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να φορολογούνται υψηλότερα για να στηρίξουν τους φτωχούς. Ανάλογα υψηλά ποσοστά έγκρισης σε όλο τον κόσμο αφορούν τα ερωτήματα για δωρεάν εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία. Το 89% των ερωτηθέντων λέει ναι στη δωρεάν παιδεία και το 87% υποστηρίζει παγκοσμίως την ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.