«Ήταν ξεκάθαρο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διαπραγματευτές ήταν μίλια μακριά ο ένας από τον άλλο» διαπιστώνει ο γραμματέας του τρίτου μεγαλύτερου εμπορικού επιμελητηρίου της Γερμανίας, του IG BCE, αναδεικνύοντας σε μονόδρομο την προκήρυξη νέων εκλογών.

Οι απόψεις των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ήταν «μίλια μακριά η μία από την άλλη», εκτίμησε ο Μιχαήλ Βασιλειάδης, εκτελεστικός γραμματέας του τρίτου μεγαλύτερου εμπορικού επιμελητηρίου της Γερμανίας, του IG BCE.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Βασιλειάδης επεσήμανε ότι, αν και εξεπλάγη από την ανακοίνωση της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, «μου ήταν ξεκάθαρο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διαπραγματευτές ήταν μίλια μακριά ο ένας από τον άλλο».

«Εξ αρχής αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσαν να συγκεράσουν τις θέσεις τους, μου έμοιαζε αδύνατο», πρόσθεσε.

Αν και ο συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν ήταν θεμελιωδώς μια κακή ιδέα, ο Βασιλειάδης σημείωσε ότι «τα τρία ή τα τέσσερα κόμματα ήταν πάρα πολύ μακριά στις θέσεις τους λόγω του πολιτικού του DNA».

Ωστόσο ο Βασιλειάδης δεν πιστεύει ότι ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ ευθύνεται αποκλειστικά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

«Θεωρώ την εκτίμηση αυτή επιφανειακή (…) Επρόκειτο για μια ακραία κατάσταση και πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να κατηγορήσουμε το FDP ότι δεν συμπεριφέρθηκε σωστά», τόνισε.

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος δρόμος είναι η προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Η απόφαση πρέπει να ληφθεί σύντομα. Τα κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πώς θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση και μετά να επικεντρωθούν στις νέες εκλογές (…) Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράλογο», υπογράμμισε ο Βασιλειάδης.