Ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει την περικοπή δαπανών 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό την Δευτέρα, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί για την πρόταση αυτή. Προβληματισμός υπάρχει στους συντηρητικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση στην Γερουσία.

Πρόκειται για μία έκδοση δραστικής μείωσης του αρχικών σχεδίων για περικοπές που έφταναν στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήριζαν τα σχέδια αυτά, ως μη ρεαλιστικά.

Το πακέτο των προτεινόμενων περικοπών δεν αγγίζει το σύνολο των δαπανών του 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που προκάλεσε την φραστική αντίδραση του προέδρου Τραμπ, αναφορικά με το οικονομικό μέγεθος του συμβιβασμού μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Οι προτεινόμενες περικοπές θα προέλθουν στο σύνολό τους, από αδιάθετες οικονομικές δαπάνες, άλλων προγραμμάτων εκτός του συνόλου των κεντρικών δαπανών.

Στο πακέτο των προτεινόμενων περικοπών συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που προορίζονταν για την προώθηση προγραμμάτων σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας (Advanced Technology Vehicles Manufacturing), ενώ θα επηρεαστεί και η χρηματοδότηση προγραμμάτων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και την αγροτική οικονομία.

Τα μέτρα αυτά, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν την αντίδραση των περισσότερων Δημοκρατικών.

Στην διαδικασία κατάρτισης των σχεδίων για την αναφερόμενη μείωση των δαπανών πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού Μικ Μαλβέινι, αλλά και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια. Οι δύο τους έχουν προωθήσει ουσιαστικά την ιδέα των περικοπών, ο Μαλβέινι σε επίπεδο διοικητικής διαχείρισης, ενώ ο ΜακΚάρθι στο Καπιτώλιο.

Η κοινοβουλευτική προώθηση της πρότασης θα γίνει επί τη βάσει ειδικής νομοθεσίας (Congressional Budget and Impoundment Control Act of 1974) προκειμένου να δρομολογηθεί η μείωση των δαπανών στο Κογκρέσο.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν φέρεται επίσης να είχε κάποιο ρόλο στην διαμόρφωση του πακέτου των περικοπών, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο εσωκομματικών συζητήσεων για τους Ρεπουμπλικάνους κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, σύμφωνα με πηγές. Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο αποστολής από τον Λευκό Οίκο ενός μεγάλου πακέτου μείωσης των δαπανών, το οποίο δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την επίσημη προσπάθεια για την πρόταση μείωσης των δαπανών, δημοσιοποίησε πρώτο το “Politico.”

Ο τελικός στόχος της όλης προσπάθειας φαίνεται πως ήταν η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης έναντι των αρχικών σκέψεων και σχεδίων περικοπών, ώστε τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι να μπορούν να καταλήξουν σε μία πρόταση που θα μπορούσε να ψηφιστεί.

Παρά το γεγονός ότι η κινητήριος δύναμη πίσω από την προσπάθεια μείωσης των δαπανών ήταν η δυσαρέσκεια του προέδρου Τραμπ για το συνολικό πακέτο δαπανών των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η νέα πρόταση μείωσης των δαπανών το παρακάμπτει κινδυνεύοντας να γίνει σχεδόν μη ρεαλιστική, όπως παραδέχτηκε μία πηγή.

Από την άλλη μεριά, η ιδέα του ανοίγματος του νομοσχεδίου των δαπανών, θεωρείται ήδη νεκρή στην Γερουσία, καθώς φαίνεται πως είναι αδύνατο να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των ψήφων που απαιτούνται προκειμένου να οδηγηθεί για ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διατηρεί το δικαίωμα να στείλει προς ψήφιση ένα άλλο πακέτο δαπανών, ενδεχόμενα μεγαλύτερο, αγγίζοντας και το συνολικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο των δαπανών. Η επιλογή αυτή, παραμένει ανοιχτή για την μεταγενέστερη ενεργοποίησή της, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει το αίτημα περικοπής των δαπανών, που θα κατατεθεί την Δευτέρα.

Ερωτηματικά εγείρονται για την στάση που θα κρατήσουν οι Συντηρητικοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ζητούν περικοπές δαπανών τουλάχιστον κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η υποστήριξή τους θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την ψήφιση του πακέτου των δαπανών από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται αναφέρουν ότι η ψηφοφορία θα είναι αναγκαίο να διεξαχθεί υπό καθεστώς κομματικής πειθαρχίας για τους Ρεπουμπλικάνους.

Η Γερουσία θεωρείται απίθανο ότι θα δεχτεί να ψηφίσει ένα πακέτο δαπανών που θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό από την Γερουσία απαιτείται η διεξαγωγή ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία. Με δεδομένη την δομή του πακέτου των περικοπών, η ψηφοφορία μπορεί να οδηγηθεί σε μία διαδικασία διαδοχικών ψηφοφοριών (vote-a-rama) για τμήματα του νομοσχεδίου. Την παρούσα περίοδο, ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά ούτε και οι Δημοκρατικοί φαίνονται διατεθειμένοι να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία ψηφοφορίας. Ωστόσο, μπορεί να διατηρηθεί ανοιχτή η επιλογή συζήτησης του πακέτου των περικοπών εντός της κανονικής κοινοβουλευτικής λειτουργίας για τα οικονομικά θέματα, με τον κίνδυνο να μετατεθεί για το επόμενο οικονομικό έτος.

Το Κογκρέσο θα έχει τυπικά στην διάθεσή του 45 ημέρες προκειμένου να εξετάσει το πακέτο των περικοπών, από την στιγμή που αυτό θα φτάσει στο Καπιτώλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ