Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τη συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι κυρίως για το ζήτημα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ταξιδεύει σήμερα στις ΗΠΑ για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε το Σάββατο με τη συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κυρίως για το ζήτημα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία εβδομάδα πριν o Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία ή όχι, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ως τη 12η Μαΐου εάν οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφεί το 2015 και επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα άρση μέρους των κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στις αρχές του μήνα ότι ο Τραμπ έχει κατ' ουσίαν αποφασίσει να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία.

Ωστόσο, κατά τους ίδιους αξιωματούχους, δεν αποκλείεται ο Τραμπ να αναζητήσει έναν τρόπο οι ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τελείως τη συμφωνία που είχε συναφθεί ανάμεσα στην ομάδα 5+1 (πέραν των ΗΠΑ, σε αυτή συμμετέχουν οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και η Γερμανία) και το Ιράν.

Η Βρετανία, η Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ότι το ΚΟΣΔ είναι ο καλύτερος τρόπος για εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Μέι στα τέλη Απριλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, προέτρεψε τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, ωστόσο δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος ως προς αυτό.

Στη συνδιάλεξή του με τη Μέι, ο Τραμπ «υπογράμμισε τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ» πυρηνικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες με σκοπό η Βόρεια Κορέα να αποπυρηνικοποιηθεί. «Καθώς συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την επικείμενη σύνοδό του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έμφαση στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Τραμπ στη Μεγάλη Βρετανία έχει προγραμματιστεί σε δύο μήνες περίπου και συγκεκριμένα τη 13η Ιουλίου.

Ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί για διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ταξιδεύει σήμερα στις ΗΠΑ για διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Οι συζητήσεις που θα έχει στην Ουάσινγκτον θα επικεντρωθούν στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και άλλα ζητήματα, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

«Σε πάρα πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις όσον αφορά την εξωτερική πολιτική το ΗΒ και οι ΗΠΑ συμβαδίζουν», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Τόρις σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας την αντίδρασή τους στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στην Αγγλία, την κοινή δράση τους στα αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο επέρριψαν στην κυβέρνηση της Συρίας, ή το ζήτημα της ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα.

«Το ΗΒ, οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι εταίροι μας είμαστε επίσης ενωμένοι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε (...) τη συμπεριφορά του Ιράν, που κάνει λιγότερο ασφαλή την περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε ο Τζόνσον, επικαλούμενος δραστηριότητές της Τεχεράνης στον κυβερνοχώρο, την υποστήριξή της προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων στο πλαίσιο του οποίου «εξοπλίζει τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση.