Η πλήρη κατάργηση του προγράμματος των πυρηνικών όπλων, είναι προϋπόθεση για τις επενδύσεις του αμερικανικού ιδιωτικού κεφαλαίου στην Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ανέφερε επίσης ότι ελπίζει σε επίτευξη μιας συνολικής λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, για το Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι: «Αμερικανοί από τον ιδιωτικό τομέα να έρθουν για να βοηθήσουν στην κατασκευή του ενεργειακού δικτύου, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox, «Fox News Sunday».

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν τις επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της αγροτικής οικονομίας της Βόρειας Κορέας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες διατροφής του λαού της, εάν η χώρα καλύψει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Ελπίζω σε επίτευξη μιας συνολικής λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης, για το Ιράν

Παράλληλα, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να συμφωνήσουν για το πώς θα χειριστούν το Ιράν, μετά την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, που συνεχίζουν να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιράν.

Ο Πομπέο είπε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ως στόχο την Ευρώπη όταν αποχωρούσαν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα είναι πραγματικά λειτουργική και θα προστατεύει τον κόσμο από την κακή συμπεριφορά του Ιράν, όχι μόνο από το πυρηνικό τους πρόγραμμα, αλλά από τους πυραύλους τους και την κακή συμπεριφορά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.