(upd 20.30) Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Νέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα σε Βηθλεέμ και Ραμάλα, ένα 24ώρο μετά το αιματοκύλισμα στη Γάζα.

Ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο δεύτερος σήμερα, σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ο άνδρας πυροβολήθηκε στα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μπουρέιζ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εξήντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργό, εκ των οποίων και ένα βρέφος 8 μηνών και πάνω από 2.200 τραυματίστηκαν από πυρά ή δακρυγόνα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας τονίζουν ότι 106 κάτοικοι της Γάζας -115 Παλαιστίνιοι- συνολικά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 30 Μαρτίου για την Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής. Η πλειοψηφία των θανάτων προήλθε από ισραηλινά πυρά.

Σχεδόν 11.000 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 3.500 από πραγματικά πυρά. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαψεύδουν αυτούς τους απολογισμούς. Ένας Ισραηλινός έχει τραυματιστεί σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κανένας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μπενσούντα: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γάζα και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Φάτου Μπενσούντα δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι «θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα».

«Η ομάδα μου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα που μπορεί να υπόκειται στη δικαιοδοσία» του ΔΠΔ, είπε η Μπενσούντα στο Γαλλικό Πρακτορείο τονίζοντας ότι «η βία πρέπει να σταματήσει».

Η εισαγγελέας κάλεσε όλες τις πλευρές «να μην επιδεινώσουν την κατάσταση» και τον ισραηλινό στρατό «να αποφύγει να κάνει χρήση υπέρμετρης βίας».

Συνολικά 59 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ ανήλικοι, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα βρέφος οκτώ μηνών που υπέκυψε αφού εισέπνευσε δακρυγόνα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εντάχθηκε στο ΔΠΔ τον Ιανουάριο του 2015. Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για να δικάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κατόπιν αιτήματος των Παλαιστίνιων, η Μπενσούντα ξεκίνησε το 2015 έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα που διαπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014.

Σήμερα πραγματοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν χθες, με τον απολογισμό να αυξάνεται σήμερα το πρωί με την ανακοίνωση του θανάτου ενός βρέφους οκτώ μηνών επειδή εισέπνευσε δακρυγόνα στη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι κράτος απαρτχάιντ

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ επέδειξε αυτοσυγκράτηση χθες στη Γάζα

Το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι, καταδικάζοντας σθεναρά τη συμπεριφορά της Χαμάς.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβειρα των ΗΠΑ επισήμανε: «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ».

«Η Χαμάς είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα χθες» διαβεβαίωσε η Χέιλι, τονίζοντας ότι η στάση της παλαιστινιακής οργάνωσης υποδαυλίζει τη βία εδώ και χρόνια, «πολύ πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους» στην Ιερουσαλήμ.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο νέων βιαιοτήτων από τον ΟΗΕ - Καταδίκη της χρήσης ισχύος από το Ισραήλ

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα σήμερα, ενώ κάλεσε για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Η Τουρκία καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μία ημέρα αφότου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας.
Η Τουρκία κάλεσε για μια συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή. Είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Η Ρωσία καλεί όλες τις χώρες να αποφύγουν ενέργειες που προκαλούν εντάσεις στην περιοχή

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.
Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε αποτέλεσμα.