Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι διατεθειμένη να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης και πέραν του 2021, καθώς οι υπουργοί της κυβέρνησης των Συντηρητικών παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, έγραψε η εφημερίδα The Telegraph. (Ενημέρωση 11:20) Απορρίπτουν το δημοσίευμα κυβερνητικές πηγές

Τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι που συμμετέχουν στη χάραξη στρατηγικής για το Brexit συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα σε ένα σχέδιο της υστάτης προσφυγής για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα με την Ιρλανδία, αν και απέρριψαν προηγούμενες προτάσεις των Βρυξελλών, προστίθεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το Λονδίνο απορρίπτει το δημοσίευμα

Πηγή στο πρωθυπουργικό γραφείο της Τερέζα Μέι απέρριψε σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία θα δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είναι έτοιμη να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ πέραν του 2021.

«Συμφωνήσαμε τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο σε μια λύση ως ‘δικλείδα ασφαλείας’ αλλά η πρόταση που υποβλήθηκε από την ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος. «Θα σήμαινε σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα με βάση ποια θα μπορούσε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας που να λειτουργήσει».

«Η πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι μόλις λήξει η περίοδος εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2020 θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και να τις εφαρμόσουμε».