Όπως έκανε γνωστό πριν λίγο η πολιτική δύναμη με επικεφαλής τον Λουίτζι Ντι Μάιο, το 94% των μελών των Πέντε Αστέρων είπε «ναι» στο κυβερνητικό συμβόλαιο με την Λέγκα. Οι συμμετέχοντες, συνολικά, στην ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, ήταν 44.796.

«Τώρα λείπουν μόνον οι υπογραφές και μετά θα έχουμε την κυβέρνηση της αλλαγής, διότι τώρα έχουν γραφτεί ξεκάθαρα τα όσα είπαμε στην προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ο Λουίτζι Ντι Μάιο. «Θα εγκριθεί το εισόδημα του πολίτη κατά της ανεργίας και της φτώχειας και με την σύνταξη του πολίτη, οι ηλικιωμένοι θα έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.

Το οριστικό πρόγραμμα της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ του Κόμματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αναφέρεται μεταξύ άλλων σε:

- Μείωση του δημόσιου χρέους, όχι μέσω φόρων, αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ, με στήριξη των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης

- Διαχωρισμό των παραγωγικών επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα

- Nέο νόμο για τον ακριβέστερο ορισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα

- Τη δημιουργία μιας ιταλικής τράπεζας επενδύσεων για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας

- Νέες χρηματοδοτήσεις για την προστασία και προβολή της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς

- Την παραμονή εντός του ΝΑΤΟ, αλλά με άνοιγμα στην Ρωσία και άρση των οικονομικών κυρώσεων

- Δυο μόνον φορολογικές κλίμακες, στο 15% και το 20%, για όλα τα εισοδήματα

- Τη μείωση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της Ιταλίας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

- Στήριξη των ανέργων με εισόδημα του πολίτη, το οποίο και θα ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, αποφεύγεται η ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στην κυβερνητική συμφωνία δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά ούτε και αίτημα για μερική διαγραφή του ιταλικού χρέους.