(upd 16.13) Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε σήμερα στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, την οποία ο κ. Κοταρέλι αποδέχθηκε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ,αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι.

Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Οι αντιδράσεις εκπροσώπων κρατών-μελών της ΕΕ

Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε σήμερα «εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ιταλικών θεσμών και του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να εγγυηθεί τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της ΕΕ».

«Οφείλω να υπογραμμίσω ότι η εμπιστοσύνη στην ΕΕ αυξήθηκε στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες και ανέρχεται σε 41%, αυτό είναι ενδεικτικό», επισήμανε.

«Θα πρέπει να προταχθεί κυρίως η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης», δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Στην περίπτωση αποτυχίας θα γίνουν μάλλον νέες εκλογές. Αλλά το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσουν προς μια κυβέρνηση με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να εργαστεί αποτελεσματικά», σημείωσε.

«Πάντα υπήρχαν κυβερνήσεις ειδικών στην Ιταλία», δήλωσε παράλληλα η Αυστριακή ομόλογός του Κάριν Κνάισλ.

«Δεν θα είναι εύκολο τώρα να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση» στην Ιταλία, έκρινε ωστόσο ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι.

«Φοβάμαι ότι αν διεξαχθούν νέες εκλογές, το αποτέλεσμα θα είναι λίγο πολύ το ίδιο», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις σημείωσε από την πλευρά του ότι η αβεβαιότητα στην Ιταλία και ο κίνδυνος που εγκυμονεί η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Ισπανία «δεν βοηθούν σίγουρα να υπάρξουν εγγυήσεις για σταθερότητα (...) αυτό χρειάζεται η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή».

«Σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε βουτήξει σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, σε μια διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ απέναντι στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές απειλές, αυτό δεν συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας, της ιδέας, της σταθερότητας της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι η Γερμανία ελπίζει «ότι η Ιταλία θα έχει μια σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σύντομα» για να σπεύσει να συμπληρώσει ότι «εμείς, στην Γερμανία, θα πρέπει να απέχουμε από το να δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τον σχηματισμό κυβερνήσεων, καθώς εμείς οι ίδιοι χρειαστήκαμε έξι μήνες για να σχηματίσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για λεπτομέρειες. «Ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για έναν σημαντικό φίλο και εταίρο και για βαθιά γερμανοϊταλική φιλία - και στο επίπεδο των λαών. Τόνισε πάντως ότι το Βερολίνο είναι «πάντα πρόθυμο για καλή και στενή συνεργασία» με μια ιταλική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της ιταλικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του την συζήτηση που γίνεται για το θέμα στην Ιταλία, αλλά διευκρίνισε: «Δεν θα με ακούσετε να αξιολογώ μεμονωμένα άρθρα του Τύπου. Αυτό αντικρούει την θεμελιώδη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της ελευθερίας του Τύπου στην Γερμανία. Η γλώσσα της κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, των υπουργών είναι γεμάτη σεβασμό και η βασική μας θέση είναι η θέση μιας καλής και όσο το δυνατόν στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ