Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συγκρούστηκαν με τον Αμερικανό ομόλογό τους με αφορμή την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά Μπιλ Μορνό. Οι ΗΠΑ έχουν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο, διαμηνύει η Γαλλία

 

«Σχετικά με το εμπόριο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες» υπογράμμισε ο Μορνό σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, αφού υποδέχθηκε τους συναδέλφους του στο πλαίσιο της Συνόδου της G7 στο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία.

«Οι Αμερικανοί αποφάσισαν, όπως εμείς το βλέπουμε, να προβούν σε ενέργειες που δεν είναι σε καμία περίπτωση εποικοδομητικές, στην πραγματικότητα είναι καταστροφικές για την ικανότητά μας να πετύχουμε πράγματα στο θέμα των δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα» υπογράμμισε ο Καναδός υπουργός, μετά το τέλος των συνομιλιών.

Επιπλέον, στο τέλος της τεταμένης Συνόδου, οι υπουργοί Οικονομικών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν από τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν να μεταφέρει στον Λευκό Οίκο την «ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή» τους σχετικά με το θέμα των αμερικανικών δεσμών.

«Οι υπουργοί και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών συμφώνησαν ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί στη Σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο Σαρλεβουά, όπου χρειάζεται η ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Στόχος θα πρέπει να είναι να αποκατασταθούν οι συλλογικές συνεργασίες για την προώθηση του ελεύθερου, δίκαιου, προβλέψιμου και αμοιβαίως επωφελούς εμπορίου» επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της G7 που συνέταξε ο Καναδάς.

Σε αυτό το κλίμα, η Γαλλία προέτρεψε σήμερα τις ΗΠΑ να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους τους και εταίρους στη G7 και να το κάνουν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

«Θέλω να πω ξεκάθαρα (…) ότι εναπόκειται στην αμερικανική διοίκηση να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να κατευνάσει την κατάσταση και να απομακρύνει τις δυσκολίες. Η επόμενη εβδομάδα εξαρτάται από την απόφαση που η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες ώρες, δεν μιλάω για τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, μετά το τέλος της Συνόδου.

«Έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας λίγες ημέρες για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των κρατών μελών της G7» τόνισε ο Λε Μερ.