Η Ιταλία δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά (CETA) διότι δεν διασφαλίζει επαρκή προστασία για τα προστατευόμενα προϊόντα της, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Γεωργίας Τζιάν Μάρκο Σεντινάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Stampa.

Ο Σεντινάιο ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας, το οποίο σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

«Δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά διότι προστατεύει ένα πολύ μικρό μέρος των προϊόντων μας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη», τόνισε ο Σεντινάιο. Η Ιταλία διαθέτει τα περισσότερα τέτοια προϊόντα από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η CETA, που πρέπει να επικυρωθεί και από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ για να ισχύσει, προβλέπει την κατάργηση σχεδόν του 98% των δασμών μεταξύ των δύο πλευρών, το άνοιγμα των δημόσιων διαγωνισμών και θα επιτρέψει στην ΕΕ να εξάγει περισσότερο τυρί και κρασί, ενώ στον Καναδά περισσότερο χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας σε ποσοστά που θα αυξάνονται τα επόμενα έξι χρόνια.