Στο Ελσίνκι, σήμερα, πραγματοποιείται η πολυαναμενόμενη, πρώτη σύνοδος κορυφής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο επίκεντρο οι Αμερικανο-ρωσικές σχέσεις που έχουν πληγεί, κυρίως από τις αποκαλύψεις για παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

O Αμερικανός πρόεδρος, καταφέρθηκε κατά της Ε.Ε. σε συνέντευξή του στο CBS, αποκαλώντας την εχθρό όσον αφορά στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Η Ρωσία, η Ε.Ε. και η Κίνα είναι οι «εχθροί» των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Τράμπ.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς ότι είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους και κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συμβάλλουν στη διαδικασία με σκοπό να αναμορφωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.

Οι Ρωσικές προσδοκίες

Η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ.