(Ενημέρωση 16:00) Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα ότι η νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και πως το οικονομικό σύστημα της Ρωσίας είναι σταθερό.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι το τέλος Αυγούστου αφού αποφάνθηκε πως η Μόσχα χρησιμοποίησε έναν νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πως η αμερικανική κίνηση ήταν «απολύτως μη φιλική», όμως πρόσθεσε πως η Μόσχα συνεχίζει να ελπίζει σε μια βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

«Η σύνδεση αυτών των γεγονότων (η δηλητηρίαση στη Βρετανία) είναι για μας απαράδεκτη και περιορισμοί όπως αυτοί που υιοθετήθηκαν νωρίτερα από την αμερικανική πλευρά ... είναι απολύτως παράνομοι και δεν ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

 

Πτώση στο χρηματιστήριο της Μόσχας και στο ρούβλι

Οι ρωσικές χρηματαγορές καταγράφουν πτώση σήμερα μετά την υιοθέτηση των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, οδηγώντας το ρωσικό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια έναντι του δολαρίου.

Μετά μια πρώτη υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος χθες, Τετάρτη, με φόντο τις φήμες για την επιβολή νέων κυρώσεων, η ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον των τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Μόσχας ήταν αιτία το δολάριο να ξεπεράσει σήμερα το πρωί τα 66 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016 και το ευρώ να ξεπεράσει το όριο των 77 ρουβλίων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Όσον αφορά τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Μόσχα, ο RTS υποχώρησε κατά 3,20% και ο Moex κατά 1,16% γύρω στις 10.45 ώρα Ελλάδας μετά την υποχώρηση κατά 10,59% της μετοχής της ημικρατικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot, στην οποία κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει να εξυπηρετεί προορισμούς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τράπεζες πλήττονται επίσης από τις κυρώσεις με τη μετοχή του ημικρατικού κολοσσού Sberbank να υποχωρεί κατά 4,72% της αξίας της.