H τουρκική λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου σήμερα, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών λόγω αργίας, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε να δεχθεί οποιαδήποτε απαίτηση της Τουρκίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 6,13 λίρες ανά δολάριο στις 13.07 (ώρα Ελλάδας) από 6,0865 χθες, όταν άρχισε η εβδομαδιαία αργία των τουρκικών αγορών για τη μουσουλμανική γιορτή 'Αιντ αλ- 'Αντχα. Πριν λίγο, η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 6,1288 λίρες ανά δολάριο.

Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Reuters, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η σκληρή στάση του μπορεί να πλήξει τελικά τις οικονομίες της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών. Ο Τραμπ είπε ότι, αφού βοήθησε να πεισθεί το Ισραήλ να απελευθερώσει έναν κρατούμενο Τούρκο πολίτη, θεωρούσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απελευθέρωνε στη συνέχεια τον πάστορα 'Αντριου Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις τουρκικές κατηγορίες για συμμετοχή του στη συνωμοσία κατά του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

«Θεωρώ ότι κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», πρόσθεσε. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος που είναι σε συμμαχία με το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς που αγαπούν τον Μπράνσον πιο πολύ από εμάς».

Ο Ερντογάν, που αναμενόταν να μιλήσει σε δημοσιογράφους μετά τις πρωινές προσευχές, μίλησε τηλεφωνικά με στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ για να τους στείλει χαιρετισμούς για τον 'Αιντ αλ-'Αντχα. «Πιστεύω ότι όσο εσείς είστε υπερήφανοι η σημαία μας δεν θα πέσει, το κάλεσμά μας για προσευχή δεν θα σιγήσει και αυτή η χώρα δεν θα διασπασθεί», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του Τούρκου κληρικού που ζει στις ΗΠΑ, για τον οποίο η 'Αγκυρα λέει ότι ενορχήστρωσε τη συνωμοσία για το πραξικόπημα, αλλά η Ουάσιγκτον δεν το δέχθηκε. Χθες, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι δεν θα γονατίσουν από την κρίση που έχει πλήξει τη λίρα.