(upd 16:35) Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που προκάλεσε τον τραυματισμό 10 ανθρώπων στο διυλιστήριο του Φόμπουργκ στη Βαυαρία αφού εκδηλώθηκε έπειτα από έκρηξη σήμερα το πρωί, έγινε γνωστό από περιφερειακούς αξιωματούχους.

Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο που παράγει 120.000 βαρέλια την ημέρα και ανήκει στο συγκρότημα διυλιστηρίων Bayernoil ανάγκασε την αστυνομία να απομακρύνει από τη γύρω περιοχή 1.800 κατοίκους.

Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν δήλωσε πως η αστυνομία στη γειτονική πόλη Ίνγκολστατ και η εγκληματολογική υπηρεσία της βαυαρικής αστυνομίας έχουν αρχίσει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η εταιρεία Bayernoil ανακοίνωσε από τον ιστότοπό της πως το διυλιστήριο τέθηκε εκτός λειτουργίας, όμως η εγκατάσταση είναι ασφαλής και δεν δημιουργεί πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια.

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως 10 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και 600 αστυνομικοί, πυροσβέστες και άλλα μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης βρίσκονται επιτόπου για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

Το συγκρότημα διυλιστηρίων Bayernoil, που περιλαμβάνει επίσης το διυλιστήριο Νόιστατ, μπορεί να παράγει συνολικά 210.000 βαρέλια την ημέρα.

«Δηλώσεις αναφορικά με τα αίτια του επεισοδίου και την έκταση των ζημιών θα είναι δυνατό να γίνουν μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», ανακοίνωσε η Bayernoil.

H Bayernoil ανήκει σε ποσοστό 45% στην Varo Energy, ενώ η Rosneft Deutschland έχει ποσοστό 25%, η Eni Deutschland 20% και η BP Europe 10%.

Σημειώνεται ότι η φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί μετά την έκρηξη  σε διυλιστήριο της νότιας Γερμανίας, κοντά στο Ίνγκολσταντ, προκαλώντας τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων και την απομάκρυνση σχεδόν 2.000 κατοίκων από τις εστίες τους, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η έκρηξη σημειώθηκε σε τομέα παραγωγής υγραερίου και βενζίνης της εταιρίας Bayernoil κατά μήκος του Δούναβη στη Βαυαρία, λίγο πριν από τις 05.30 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Bayerischer Rundfunk, "το ωστικό κύμα έγινε αισθητό σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων" κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες φλόγες πάνω από το διυλιστήριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Ανάμεσα στους τραυματίες, τρεις φέρουν τραύματα "μέτριας και μεγάλης βαρύτητας", διευκρίνισε η αστυνομία.

Περίπου 1.800 κάτοικοι των περιοχών Βόχμπουργκ και Ίρσινγκ, κοντά στο Ίνγκολσταντ στη Βαυαρία, που ζουν κοντά στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εγκατέλειψαν τις εστίες τους για λόγους ασφαλείας και οδηγήθηκαν σε γυμναστήρια των γύρω περιοχών.

"Το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζεται", υπογράμμισε η αστυνομία. Σχεδόν 200 πυροσβέστες μετέχουν στην επιχείρηση αυτή.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών κάλεσε τους πολίτες "να κρατήσουν τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά λόγω καπνού", σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την εστία της πυρκαγιάς.

Η τοπική εταιρία Bayernoil, ιδιοκτήτρια του διυλιστηρίου του Βόχμπουργκ, απασχολεί 790 εργαζόμενους σε δύο εγκαταστάσεις στη Βαυαρία. Παράγει διάφορα καύσιμα, όπως βενζίνη, ντίζελ, πετρέλαιο οικιακής χρήσης όπως και πίσσα, ενώ έχει ικανότητα επεξεργασίας 10,3 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου ετησίως, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

Η τελευταία πυρκαγιά που καταγράφηκε σε διυλιστήριο της Γερμανίας ήταν τον Ιούλιο σε εγκαταστάσεις της εταιρίας Shell, κατά την οποία δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ