Διμερή διάλογο χωρίς όρους ζητά από την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιμένει ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για Τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί», ενώ αφού δηλώνει βαθιά απογοητευμένος από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με τους Οκτώ σημειώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».

Ισχυρίζεται ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν πρέπει να ερμηνευτεί μέσω κάποιας πολιτικής οπτικής, καθώς «η τουρκική Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα» και συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αναμένουμε παρόμοια αμερόληπτη στάση από την ελληνική Δικαιοσύνη όσον αφορά τις υποθέσεις Τούρκων πολιτών».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, προειδοποιεί ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

«Συστάσεις» κάνει μάλιστα και στις εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες. Ύφος προειδοποιητικό χρησιμοποιεί επίσης όταν λέει ότι «κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της» και ανακοινώνει τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Προκλητικός είναι ο κ. Τσαβούσογλου σε ό,τι αφορά με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μέτρα αντιμετώπισής της και δηλώνει πως είναι σειρά της ΕΕ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. «Εάν η Τουρκία διακόψει τις τεράστιες προσπάθειές της, το Αιγαίο θα γίνει για άλλη μια φορά διάδρομος παράνομων μεταναστών», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τέλος, καταλήγει στέλνοντας ένα μήνυμα στις ΗΠΑ: «Η γλώσσα των απειλών δεν είναι αποδεκτή μεταξύ των συμμάχων».