«Εάν συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο, μια σταθερή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είναι προτιμότερη από μια κυβέρνηση μειοψηφίας», δήλωσε ο Γιοχάνες Καρς, ο οποίος ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα του SPD, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF).

Ο κ. Καρς υπεραμύνθηκε της στάσης του Μάρτιν Σουλτς να αποκλείσει αρχικά την συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε νέο μεγάλο συνασπισμό διότι όλοι ήθελαν «έναν συνασπισμό όσων κερδίζουν περισσότερα και επομένως (ορθώς) προσανατολισθήκαμε προς την αντιπολίτευση. Πριν όμως προκηρυχθούν νέες εκλογές είναι σκόπιμο να εξετάσουμε εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU). Πρέπει να επιδείξουμε πνεύμα συμβιβασμού. Το κόμμα μου όμως δεν φοβάται τις νέες εκλογές. Εάν δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν συγκεκριμένα πράγματα τότε μπορούμε να πάμε σε εκλογές», πρόσθεσε. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξήγησε πως εννοεί την σύνταξη στα 63, την καθιέρωση ασφάλειας για όλους τους πολίτες και περισσότερη Ευρώπη.

Ο κ. Καρ αναφερόμενος στην μονομερή συγκατάθεση του Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) Βαυαρού υπουργού Αγροτικής Οικονομίας Κρίσταν Σμιτ υπέρ της παράτασης της χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ε.Ε. είπε: «Αυτό δεν επιτρέπεται σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το θέμα θα παίξει ασφαλώς ρόλο στις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU».