Η κυβέρνηση αναβάλλει την απόφαση για το μέλλον του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν. Οι Σοσιαλδημοκράτες απαιτούν την παραίτηση του σημειώνει η Deutsche Welle.

Στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το μέλλον του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρκέστηκε στη δήλωση ότι οι χθεσινές συνομιλίες των επικεφαλής των κυβερνητικών κομμάτων στην καγκελαρία, δηλαδή των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU και των Σοσιαλδημοκρατών, ήταν «καλές και σοβαρές». Η Άγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ και η Αντρέα Νάλες αποφάσισαν ωστσόσο να μην προβούν σε δηλώσεις. Μετά από μιάμιση ώρα οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για την ερχόμενη Τρίτη.

Αποσκοπούν στην εκούσια παραίτηση;

Γερμανικά μίντια εικάζουν ότι πιθανός λόγος για την αναβολή των συνομιλιών είναι το συνέδριο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών το Σάββατο, το οποίο πραγματοποιείται υπό συνθήκες μη ικανοποιητικές για το CSU. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές στη Βαυαρία τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση η εκλογική του δύναμη περιορίζεται στο 35%. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν όμως την εκδοχή ότι με την πενθήμερη αναβολή δίνεται στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος η ευκαιρία να υποβάλλει την παραίτηση του. Κατά αυτό τον τρόπο θα ξεπερνιόνταν το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να επιμένουν στην απομάκρυνση Μάασεν, πιθανολογείται ότι το ίδιο ζήτησε κεκλεισμένων των θυρών και η Άγκελα Μέρκελ ενώ ο αρμόδιος για την υπηρεσία υπουργός Ζεεχόφερ του παρέχει στήριξη.

Η αντιπαράθεση προέκυψε μετά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Χανς Γκέργκ Μάασεν. Σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή είχε αμφισβητήσει τη γνησιότητα ενός βίντεο στο ίντερνετ που παρουσίαζε Γερμανούς να κυνηγούν αλλοδαπό στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς.Υποστήριξε ότι στο Κέμνιτς δεν υπήρξε περίπτωση ανθρωποκυνηγητού διαψεύδοντας κατά αυτό τον τρόπο την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που προηγουμένως είχε κάνει σχετική δήλωση. Εν τω μεταξύ όμως ο κ. Μάασεν παραδέχθηκε μεν ότι το βίντεο είναι γνήσιο αλλά εξακολουθεί να επιμένει ότι οι σχετικές σκηνές που δείχνει δεν συνιστούν ανρωποκυνηγητό.

Παγγερμανική δημοσκόπηση και σημαντικότεροι πολιτικοί

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το νέο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν μόλις 30% στην πρόθεση ψήφου, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ για τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης η εν λόγω έρευνα.
Ενισχυμένα κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που σκαρφαλώνει στο 20% αλλά και οι Πράσινοι (Grüne) που λαμβάνουν 16%. Δυο μονάδες χάνουν αντίθετα οι εθνολαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν στο 15%. Στο 8% παραμένει η Αριστερά (Die Linke) ενώ στο 7% υποχωρούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που χάνουν μια μονάδα.

Της λίστας των σημαντικότερων πολιτικών της χώρας, όπως τουλάχιστον κρίνονται από τους πολίτες, εξακολουθεί να ηγείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στην τρίτη ο νυν υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενώ ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, η πρόεδρος του SPD και επικεφαλής της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες, η υπ.Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κ.Ο. της Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ ενώ την τελευταία θέση στη λίστα των σημαντικότερων πολιτικών καταλαμβάνει ο εμφανώς αποδυναμωμένος δημοσκοπικά υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ.

Οι πολίτες για το AfD

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν αμφιβολίες για το ακροδεξιό υπόβαθρο της Εναλλακτικής για τη Γερμανίας. Το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ακροδεξιά ιδεολογία είναι διαδεδομένη ή και ευρέως διαδεδομένη εντός του κόμματος ενώ μόλις το 18% έχουν αντίθετη άποψη. Την ίδια ώρα το 79% των Γερμανών πιστεύουν ότι η ακροδεξιά συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τη γερμανική δημοκρατία ενώ το 20% διαφωνεί.

Πηγή: Deutsche Welle