Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ένας από τους δύο ισχυρούς άνδρες της λαϊκιστικής ιταλικής κυβέρνησης, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των εφημερίδων, κατηγορώντας τις ότι «μολύνουν τη συζήτηση» και απειλώντας να αποσύρει απ' αυτές τις διαφημίσεις εταιρειών του Δημοσίου.

«Οι εφημερίδες (...) μολύνουν καθημερινά πλέον τη δημόσια συζήτηση και το χειρότερο είναι ότι το κάνουν χάρη και στο χρήμα της συλλογικότητας», κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα στο Facebook ο επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Στον επόμενο ιταλικό προϋπολογισμό, «θα προβλέψουμε μια μείωση των έμμεσων δημόσιων συνεισφορών (στον Τύπο) και ετοιμάζουμε μια επιστολή προς τις εταιρείες, στις οποίες το κράτος έχει συμμετοχές, για να τους ζητήσουμε να σταματήσουν να πληρώνουν τις εφημερίδες» αγοράζοντας διαφημιστικό χώρο, προειδοποίησε.

Όπως και ο ιδρυτής του, ο Μπέπε Γκρίλο, το M5S είναι πεπεισμένο πως τα κλασικά μέσα ενημέρωσης επιθυμούν να αποτύχει το κυβερνητικό πείραμά του με σύμμαχο την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ντι Μάιο και οι υπουργοί του M5S, όπως και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και αριθμός υπουργών της Λέγκα, επικοινωνούν κυρίως μέσω του Facebook και του Twitter, μην παραλείποντας ποτέ να επικρίνουν τον παραδοσιακό Τύπο και τα περιεχόμενά του στο όνομα της υπεράσπισης του «λαού» εναντίον του «κατεστημένου».

«Δεν είναι δημοσιογραφία, είναι απλώς προπαγάνδα με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ που πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει», υποστήριξε ο 32χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είναι επίσης υπουργός Απασχόλησης και Οικονομικής Ανάπτυξης.

«Δεν διαβάζω τις ιταλικές εφημερίδες για να ενημερωθώ (...) αλλά μόνο για να καταλάβω με ποιόν τρόπο θέλουν να μας επιτεθούν», πρόσθεσε.

Ο Ντι Μάιο, ο οποίος δεν είχε κάνει παρά μια βουλευτική θητεία στις τάξεις της αντιπολίτευσης πριν φθάσει στην εξουσία, «δεν είναι συνηθισμένος στην πίεση του Τύπου και στο γεγονός ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος», διαβεβαιώνει ο Ραφαέλε Λορούσο, γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας του Ιταλικού Τύπου (FNSI), απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ντι Μάιο και ο σύμμαχός του Ματέο Σαλβίνι --πρώην δημοσιογράφος σ' έναν ραδιοσταθμό της Λέγκα και πιο έμπειρος πολιτικός-- «προκρίνουν τα κοινωνικά δίκτυα επειδή έτσι μιλούν απ' ευθείας σ' αυτούς που τους συμπαθούν και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν», προσθέτει.