«Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον ίδιο και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της άσκησης «SRBIJA 2018».

«Πιστεύω σθεναρά πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο [...] Εναπόκειται στους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς αυτής της χώρας να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν» τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Εάν αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα, τότε είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη χώρα αυτή ως το 38ο μέλος μας».

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και να υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης πολύ σύντομα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. «Εναπόκειται στους πολίτες της χώρας και τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς να αποφασίσουν αν θα το κάνουν αυτό ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο μόνος τρόπος για να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα», επανέλαβε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Άσκηση «SRBIJA 2018»: Ανάγκη συνεργασίας για τις φυσικές καταστροφές

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών κι εταίρων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κηρύσσοντας την έναρξη της άσκησης «SRBIJA 2018» από κοινού με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Μλαντένοβατς.

«To ΝΑΤΟ παρέχει ασφάλεια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ των οποίων η διάσωση ανθρώπων και παροχή βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, εξηγώντας ότι η «SRBIJA 2018» δεν είναι μια στρατιωτική άσκηση, είναι μια άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με αποτελεσματικό τρόπο.

Το σενάριο της άσκησης, που αφορά τις συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού, είναι βασισμένο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, στην πραγματικότητα. «Βιώσαμε ανάλογες καταστροφές στην περιοχή και είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Είναι, επίσης, ευκαιρία δοκιμής νέων εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη η εικονική πραγματικότητα κ.ά.», υπογράμμισε.

«Είναι επίσης (η άσκηση) ένα πρώτης τάξης παράδειγμα για το πώς η εταιρική σχέση της Σερβίας με το ΝΑΤΟ μπορεί να αποφέρει συγκεκριμένους καρπούς και για τις δύο πλευρές», σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Τα μαθήματα που θα πάρουμε με αυτή την άσκηση θα μας βοηθήσουν να σώσουμε περισσότερους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια».

Τη σημασία της συνεργασίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ τόνισε: «Πολλοί μας ρωτούν τι θέλει εδώ το ΝΑΤΟ; Γιατί συνεργάζεστε μαζί τους; Θα ενταχθεί η Σερβία στο ΝΑΤΟ; Η Σερβία είναι ουδέτερη στρατιωτικά χώρα και με ζήλο θα διατηρήσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα αλλά η Σερβία εχει καλή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να την έχει».

Ο κ. Βούτσιτς είπε ακόμα πως «η Σερβία βρίσκεται στην τελική φάση δημιουργίας και αποδοχής του σχεδίου IPAC για το 2018-2020 και θα εργαστούμε πάνω σ αυτό διότι εμείς και θέλουμε και μπορούμε και πρέπει, ανεξάρτητα από το επίπονο και δύσκολο παρελθόν, για το μέλλον των πολιτών μας να έχουμε καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, όπως εχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη στην οργάνωση αυτής της άσκησης και για το γεγονός ότι «ούτε μία στιγμή δεν προσπάθησε να επηρεάσει την αυτόνομη απόφαση της Σερβίας για το πού και πώς θέλει να ανήκει στο μέλλον».

Περίπου 2.000 άτομα από 38 χώρες (και όχι 40 όπως είχε νωρίτερα ανακοινωθεί) συμμετέχουν στην άσκηση «SRBIJA 2018», που είναι η μεγαλύτερη ανάλογου τύπου άσκηση του ΝΑΤΟ σε συνεργασία με χώρα εταίρο.

Από την Ελλάδα συμμετέχει -μεταξύ άλλων- τμήμα 8 ατόμων του 747 τάγματος μηχανικού (ΕΤΜΧ), με την Ίρμα, έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας από την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (ΜΕΕΔ) κ.ά.