Οι οικονομικές ζημίες που έχουν προκαλέσει οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα έχουν αυξηθεί κατά περίπου δυόμισι φορές τα τελευταία 20 χρόνια, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Από το 1998 έως το 2017, οι άμεσες ζημίες από όλες τις καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 2,9 τρισεκ. δολάρια, από τα οποία το 77% ήταν αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών οι οποίες επιδεινώνονται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη, ανέφερε σε έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNISDR).

Οι συνολικές ζημίες για την αμέσως προηγούμενη 20ετή περίοδο (1979 με 1997) ανήλθαν συνολικά στο 1,3 τρισεκ. δολάρια, με το 68% αυτών να είναι αποτέλεσμα του κλίματος και κινδύνων που σχετίζονται με καιρικές συνθήκες, όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες. «Μπορούμε να δούμε ότι η κλιματική αλλαγή παίζει έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ζημιών από καταστροφές σε όλο τον κόσμο, και πιθανόν αυτό θα ισχύει και στο μέλλον» δήλωσε ο Ρικάρντο Μένα, αξιωματούχος του UNISDR.

Οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα αντιστοιχούσαν στο 90% περίπου των 7.255 μεγάλων καταστροφών από το 1998 έως το 2017, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν πλημμύρες και καταιγίδες, σύμφωνα με την έκθεση.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, 1,3 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν και 4,4 δισεκ. τραυματίστηκαν, έμειναν άστεγοι, εκτοπίστηκαν ή χρειάστηκαν άμεση βοήθεια. Πάνω από τους μισούς θανάτους προκλήθηκαν από 563 σεισμούς και τα επακόλουθα τσουνάμι, ανέφερε η έκθεση αντλώντας στοιχεία από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών στο Βέλγιο.

Οι ζημίες ήταν μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, στα 945 δισεκ. δολάρια, ενώ ακολουθούν η Κίνα, στα 492 δισεκ. δολάρια και η Ιαπωνία στα 376 δισεκ. δολάρια. Αν και οι πλούσιες χώρες επωμίζονται τις υψηλότερες οικονομικές ζημίες σε απόλυτα νούμερα, η έκθεση επεσήμανε τον δυσανάλογο αντίκτυπο καταστροφών σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος.

Οι κάτοικοι σε φτωχότερα κράτη είναι επτά φορές πιο πιθανόν να σκοτωθούν από μία καταστροφή σε σχέση με αυτούς σε πλουσιότερες χώρες, δήλωσε ο Μένα στο Thomson Reuters Foundation. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν υπάρχουν αναλύσεις για τις οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από πολλές καταστροφές, που σημαίνει ότι τα νέα στοιχεία είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε ο ίδιος.

Η έκθεση τονίζει την επιτατική ανάγκη οι χώρες να θέσουν σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών που εκπονήθηκε το 2015 στο Σεντάι της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Μένα από το UNISDR.