Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τελούσε υπό κατ' οίκον περιορισμό και του οποίου οι ποινή έχει δημιουργήσει τριγμούς στις σχέσεις της Τουρκίας με των ΗΠΑ.

Το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον σε φυλάκιση τριών ετών, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.Η απόφαση του δικαστηρίου για την άρση της κατ' οίκον κράτησης σημαίνει ότι ο ευαγγελικός πάστορας μπορεί να αναχωρήσει από τη Τουρκία και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο πάστορας συγκινήθηκε κι έκλαψε την ώρα της ανάγνωσης της απόφασης. Πριν από την ανακοίνωση αυτή είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Χριστό, αγαπώ την Τουρκία».

Η υπόθεση σε βάρος του Άντριου Μπράνσον, ενός ευαγγελικού πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζούσε στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια και συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, είχε οδηγήσει στην επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, σε βάρος της Τουρκίας. Ο πάστορας βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο. Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Ο ΠΑΣΤΟΡΑΣ ΜΠΡΑΝΣΟΝ ΜΟΛΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ».
Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.