Τις ευχαριστίες του προς τον Ταγίπ Ερντογάν, για την απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε στην Σαουδική Αραβία πως θα υπάρχουν κυρώσεις αν αποδειχθούν οι ευθύνες της για την εξαφάνιση δημοσιογράφου.

Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαριστεί τον Τούρκο ομόλογό του για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, προβλέπει "καλές έως και άριστες" σχέσεις με την Άγκυρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "ευχαρίστησε" σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, "για τη βοήθειά του" στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και προέβλεψε ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα στο εξής θα είναι "καλές, ώς και άριστες".

Ο πάστορας, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για την Ουάσινγκτον, θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο στις 21.30 απόψε (ώρα Ελλάδας). "Θα είναι υπεροχο να τον δω και να τον συναντήσω" ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. "Είναι ένας θαυμάσιος χριστιανός που έζησε μια τόσο δύσκολη εμπειρία", πρόσθεσε.

Ο Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος χθες –αφού κρατήθηκε επί δύο χρόνια, αρχικά στη φυλακή και κατόπιν σε κατ' οίκον περιορισμό– μετά την καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για την κατηγορία της κατασκοπείας. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αναχώρησε αεροπορικώς, μαζί με τη σύζυγό του, για τη Γερμανία.

Η απελευθέρωση του Μπράνσον εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων που διανύουν περίοδο κρίσης. Ο πρόεδρος Τραμπ ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πάστορα.

Η απάντηση Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σήμερα, μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ότι η τουρκική δικαιοσύνη έλαβε την απόφασή της ανεξάρτητα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον ευχαρίστησε νωρίτερα επειδή συνέβαλε σε αυτήν την ευτυχή εξέλιξη.

«Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα» έγραψε ο Ερντογάν σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποιεί ότι "θα τιμωρήσει αυστηρά" τη Σαουδική Αραβία αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται για την εξαφάνιση του Κασόγκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και προειδοποίησε ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, η χώρα του θα επιβάλει "αυστηρή τιμωρία" στο βασίλειο.

"Προς το παρόν, (οι Σαουδάραβες) διαψεύδουν (την εμπλοκή τους) και την διαψεύδουν κατηγορηματικά. Θα μπορούσαν να ευθύνονται αυτοί; Ναι" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο Κασόγκι, δημοσιογράφος που έχει εναντιωθεί στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, εξαφανίστηκε αφού επισκέφθηκε το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως  στελέχη των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας τον σκότωσαν. "Θα διαλευκάνουμε την υπόθεση και θα υπάρξει αυστηρή τιμωρία", είπε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι "κανείς δεν ξέρει ακόμη, αλλά πιθανότατα θα καταφέρουμε να το μάθουμε" και πρόσθεσε: "Θα ταραχτούμε και θα θυμώσουμε πολύ αν ισχύει αυτό".

Αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται το Ριάντ, τότε θα υποστεί μια "αυστηρή τιμωρία", συνέχισε ο Τραμπ. Επανέλαβε όμως ότι δεν θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, να αναστείλει μια συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να μην πληγούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.