Τουλάχιστον 19 είναι οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα σε τεχνική σχολή στην πόλη Κερτς της Κριμαίας ένας 18χρονος σπουδαστής, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο δράστης, ο Βλαντισλάβ Ροσλιακόφ, αυτοκτόνησε μετά την επίθεση. Το πτώμα του βρέθηκε στη βιβλιοθήκη της σχολής. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο Ροσλιακόφ δεν είχε ποινικό μητρώο. Φοιτούσε στο τέταρτο έτος της σχολής και είχε λάβει υποτροφία.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένας νεαρός με κοντά μαλλιά, που φοράει ένα λευκό μπλουζάκι και σκούρο παντελόνι, να κρατάει ένα τουφέκι και να ανεβαίνει μια σκάλα.

Τα κίνητρα του Ροσλιακόφ είναι προς το παρόν άγνωστα. Ο Αξιόνοφ είπε ότι ο 18χρονος δεν είχε επιδείξει ποτέ επιθετική συμπεριφορά στη σχολή του. "Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια (...) ήταν μια μαζική δολοφονία που διέπραξε ένα άτομο μόνο του", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν στο κολέγιο και εξουδετερώθηκαν από τους πυροτεχνουργούς.

Το Πολυτεχνικό Κολέγιο του Κερτς είναι μια σχολή που δέχεται εφήβους οι οποίοι έχουν επιλέξει την τεχνική κατεύθυνση στις σπουδές τους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πλάνα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Kerch FM έδειξαν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά στο κολέγιο στο Κερτς, ενώ υπήρξαν και αναφορές ότι πιθανόν η έκρηξη που πραγματοποιήθηκε με αυτοσχέδια βόμβα να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας να προσδιορίσουν την αιτία της έκρηξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ είπε πως ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης, από την οποία σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η επικεφαλής του κριμαϊκού κολεγίου δήλωσε πως άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο, πυροδότησαν εκρηκτικά και άρχισαν να πυροβολούν όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Ο Όλγα Γκρεμπενίκοβα, διευθύντρια του κολεγίου, δήλωσε σε κριμαϊκά ΜΜΕ έξω από το κολέγιο πως κάποιοι ανατινάχθηκαν μέσα στο κολέγιο και πως πτώματα παιδιών βρίσκονται παντού. Μαθητές και προσωπικό του κολεγίου περιλαμβάνονται σε αυτούς που σκοτώθηκαν, είπε.

Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ. Η Κερτς είναι το σημείο της χερσονήσου όπου καταλήγει μια γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε την γέφυρα για την οδική κυκλοφορία τον Μάιο φέτος, διασχίζοντάς την στο τιμόνι ενός φορτηγού.