Ουδέποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιθυμούσαν διαδικασία ανοικτού τέλους στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι θα ήθελαν τερματισμό της κατοχής, ακόμη και σήμερα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς για σχετική αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ μετά τη συνεδρία, κατά την οποία ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις επαφές του με το Μουσταφά Ακιντζί και την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ή γνώση περί χρονοδιαγράμματος.

Υπογράμμισε επίσης ότι, μετά τη συνάντησή του με την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί διαμόρφωση των όρων αναφοράς των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό και συμφωνία στο ορατό μέλλον.

 Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει υπομονή μέχρι τη συζήτηση των όρων αναφοράς και νέα συνάντηση με την κ. Λουτ, ώστε να γνωρίζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα.

Ο κ. Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σχέδιο για τους όρους αναφοράς και ότι ο Ν. Αναστασιάδης διαμορφώνει την τακτική του με βάση τα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτικών ηγετών από την πλευρά του Προέδρου για τις συναντήσεις με Μουσταφά Ακιντζί και Τζέιν Χολ Λουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και στη συνέχεια ακούστηκαν απόψεις και εισηγήσεις και εκφράστηκαν ανησυχίες. Τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτικών ηγετών, αλλά τόνισε ότι «όλοι πρέπει να έχουν υπόψη ότι στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τους σωστούς όρους».

Επί της φιλοσοφίας της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος σέβεται τις απόψεις που ακούστηκαν, αλλά έχει και ο ίδιος την άποψη του, στη βάση δεδομένων που διαμορφώνονται. «Δόθηκαν εξηγήσεις επί του θέματος και δεν θα ήταν χρήσιμο να συνεχιστούν οι συζητήσεις, γιατί θα εισέλθουν σε άγονο έδαφος», ανέφερε ο εκπρόσωπος.