Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ενδέχεται να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες, εξαιτίας της νέας, σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία. Αντιμέτωπη με την «απειλή» ρωσικής εισβολής η Ουκρανία, λέει ο Ποροσένκο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Washington Post, ο Τραμπ εξήγησε ότι αναμένει «πλήρη αναφορά» από την ομάδα των συμβούλων του για θέματα εθνικής ασφαλείας σχετικά με τη σύλληψη τριών σκαφών του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους από τη Ρωσία την Κυριακή.

«Αυτό μπορεί να είναι πολύ καθοριστικό», δήλωσε ο Τραμπ στην Πόουστ. «Μπορεί να μην κάνω τη συνάντηση. Ίσως να μην κάνω τη συνάντηση (...) Δεν μου αρέσει αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δεν θέλω καθόλου αυτή την επιθετικότητα», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο Τραμπ προγραμματιζόταν να συναντηθεί με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο. Στη συνάντηση αναμενόταν να συζητηθούν θέματα ασφαλείας, ελέγχου των εξοπλισμών, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον σε δημοσιογράφους.

Επίσης την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Ποροσένκο δηλώνει ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την «απειλή» ρωσικής εισβολής και ξεσπάσματος «ολοκληρωτικού πολέμου»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες αν επιτεθεί στην Ουκρανία, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη τριών ουκρανικών ναυτικών πλοίων και των μελών του πληρώματός τους ισχυριζόμενοι ότι είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά ύδατα.

«Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας, θα αγωνιστούμε για τη δημοκρατία μας, θα αγωνιστούμε για το έδαφός μας», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο στο NBC News την Τρίτη το βράδυ. «Οι Ρώσοι θα πληρώσουν τεράστιο τίμημα αν μας επιτεθούν».

Οι σχέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας περνάει νέα κρίση από την Κυριακή μετά την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων (και των 23 μελών του πληρώματός τους στο στενό του Κερτς, ένα κανάλι που χωρίζει τη Θάλασσα του Αζόφ και του Εύξεινου Πόντου νότια της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «πράξη επιθετικότητας», ενώ η Ρωσία είπε ότι τα πλοία είχαν εισέλθει παρανόμως στα χωρικά ύδατά της. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι παραβίασαν τους όρους μιας συνθήκης του 2003 που κατοχυρώνει την ελεύθερη πρόσβαση στο στενό του Κερτς και στη θάλασσα του Αζόφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τη Δευτέρα κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο Ποροσένκο είπε «δεν θέλω κανείς να νομίζει ότι κάνουμε πλάκα εδώ. Η Ουκρανία βρίσκεται σε κίνδυνο εκτεταμένου πολέμου με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο που επικαλέστηκε πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας «έχει αυξηθεί δραματικά» και ο αριθμός των ρωσικών τεθωρακισμένων έχει τριπλασιαστεί.

Οι δηλώσεις Ποροσένκο ακολουθούν ένα «πόλεμο προπαγάνδας» που έχουν εξαπολύσει και οι δύο πλευρές μετά το σοβαρό επεισόδιο της Κυριακής.

Η Ρωσία, σε μια κίνηση που προκάλεσε εντύπωση, μετέδωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ανακρίσεις με τρεις από τους ναυτικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ομολογούν υπό πίεση. «Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», λέει ένας ναύτης, που υποστήριξε ότι λέγεται Βλαντιμίρ Λίζοφ.