Οι ''σοβαρές'' συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης σχηματισμού στη Γερμανία πλησιάζουν και οι δύο πλευρές SPD (Σουλτς) και CDU (Μέρκελ) αρχίζουν εκατέρωθεν να δείχνουν τα δόντια τους. Ξεκίνησαν να θέτουν συγκεκριμένους όρους με ξεκάθαρη απειλή εκλογών οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ απορρίπτουν το όραμα περί ''Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης'' οι Χριστιανοδημοκράτες.

«Οι νέες εκλογές είναι ένα ενδεχόμενο πάνω στο τραπέζι. Γι αυτό και ως γενικός γραμματέας θα ξεκινήσω αμέσως να προετοιμάζω ένα πιθανό προεκλογικό αγώνα», είπε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild.

«Θέλουμε να επενδύσουμε εκατομμύρια στη εκπαίδευση. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη. Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης. Μόνον εάν η καγκελάριος Μέρκελ στείλει το μήνυμα ότι θα μετακινηθεί σε αυτούς τους τομείς, θα έχουν νόημα οι περαιτέρω συνομιλίες. Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το περιεχόμενο αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Κλίνγκμπάιλ , διατυπώνοντας έτσι ορισμένους όρους-προϋπόθεση για τις συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (GroKo).

Ο γ.γ. του SPD είπε επίσης ότι ο τελευταίος μεγάλος συνασπισμός «παρέλυσε εντελώς την Γερμανία. Τα κοινά σημεία εξαντλήθηκαν και υπήρξαν σαφείς κλονισμοί της εμπιιστοσύνης», ανέφερε δε ως παραδείγματα την επιστροφή από τη μερική στην πλήρη εργασία και τη σύνταξη αλληλεγγύης.

«Αυτά τα σημαντικά θέματα η Μέρκελ τα εμπόδισε, παρά τις συμφωνίες. Γι αυτό και πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Ενα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ήταν για παράδειγμα η ψήφιση από το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Χριστιανοκοινωνικό (CSU) Κόμμα του νόμου για το δικαίωμα επιστροφής από την μερική στην πλήρη απασχόληση τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο κ. Κλίνγκμπάιλ στην γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα, απορρίφθηκε τόσο από ανώτερα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, όσο και από τους Γερμανούς πολίτες, το όραμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Μένει να δούμε τι θα πέσει πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πόσο θα πιέσουν οι δύο πλευρές, δεδομένου ότι η Μέρκελ έχει σοβαρούς λόγους να στοχεύει σε σχηματισμό κυβέρνησης εντός τριμήνου, ενώ ο Σουλτς δεν χαίρει μεγάλης στήριξης αυτή τη στιγμή εσωκομματικά.