«Σε νέα φάση» έχει περάσει η Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία, και το αίσιο τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής αποτελεί θετικό μήνυμα, τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Ντίτερ Κεμπφ, από το βήμα του επιχειρηματικού και επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα στο Βερολίνο το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο από κοινού με το περιοδικό Economist.

 

«Ο δρόμος που διήνυσε η Ελλάδα ήταν και είναι μακρύς. Ο κατάλογος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εντυπωσιακά μεγάλος», δήλωσε ο κ. Κεμπφ και εξέφρασε τον σεβασμό του για όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός. «Η μεταρρυθμιστική διαδικασία ήταν σίγουρα δύσκολη αλλά εντυπωσιακή», τόνισε και αναφέρθηκε στους βασικούς οικονομικούς δείκτες οι οποίοι έχουν πλέον θετικό πρόσημο - επισήμανε ωστόσο και την ανάγκη να υπάρχει σταθερό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, προκειμένου η χώρα να αποτελεί επενδυτικό στόχο των επιχειρήσεων. Αυτό προϋποθέτει την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε, και μάλιστα με ευρεία συναίνεση των πολιτικών φορέων. Ως εμπόδια για τις επενδύσεις ανέφερε την υπερφορολόγηση, την γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες και την δύσκολη πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

Ο κ. Κεμπφ αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη για σταθερότητα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι επενδύσεις έρχονται όταν υπάρχει θετικό κλίμα και η εκτίμηση ότι η επένδυση θα αποδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα», ενώ ως προτεραιότητα που πρέπει να τεθεί, ο ίδιος ανέδειξε την καινοτομία και την έρευνα.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Ντίτερ Κεμπφ έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες για την επίτευξή της και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει και το τελευταίο βήμα. Η αίσια κατάληξη θα αποτελέσει καλό μήνυμα για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, πρόσθεσε, και τόνισε ότι από την σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή.

Ο έλληνας ομόλογός του, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει «τεράστια προσαρμογή», επισήμανε ωστόσο τις αδυναμίες που παραμένουν και απηύθυνε έκκληση να διαφυλαχθούν τα κέρδη που επετεύχθησαν μέχρι σήμερα.

Ο κ. Φέσσας έκανε λόγο για αδιαφανές και ασταθές φορολογικό σύστημα, για μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για δυσκολίες στην πρόσβαση στην χρηματοδότηση, για μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, για δημογραφικό πρόβλημα και για προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας. Ως ιδιαίτερα αποθαρρυντικό παράγοντα προκειμένου νέα στελέχη να εργαστούν στις ελληνικές επιχειρήσεις, ονόμασε τις υψηλές κρατήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε παράλληλα, ότι τα δύο κόμματα της κυβέρνησης είναι φιλοευρωπαϊκά και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας - ζήτησε όμως την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλης δήλωσε ότι «έπειτα από εννέα χρόνια και τρία πακέτα βοήθειας, η Ελλάδα στέκεται στα δικά της πόδια» και, αναφερόμενος στις διεθνείς αναταράξεις και στην προεκλογική χρονιά που έρχεται, έκανε λόγο για ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στην δημοσιονομική απειθαρχία και για τον κίνδυνο να τεθούν εν αμφιβόλω όσα έχουν επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες.

Οι άλλες χώρες με ανάλογες περιπέτειες, κατάλαβαν και αντιμετώπισαν γρήγορα τα προβλήματα σε πλαίσιο κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης και κατάφεραν να ξαναβγούν στις αγορές γρήγορα, συνέχισε ο κ. Μαΐλης και σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο πολιτικός κόσμος δεν αντέδρασε έγκαιρα, δεν κατάρτισε και δεν υλοποίησε από την αρχή σε συνεργασία με τους θεσμούς ένα επιθετικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο να ανταποκρίνεται και στις ελληνικές ιδιαιτερότητες - και κυρίως, δεν προχώρησε στις ριζικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξαλειφθούν οι παθογένειες δεκαετιών που οδήγησαν τη χώρα στην πρωτοφανή αυτή κρίση με τα τρία μνημόνια.

«Και ενώ τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται πρόοδος και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αυτό δεν αρκεί ώστε η χώρα να λύσει οριστικά τα προβλήματά της και να αρχίσει να παράγει, με προοπτικές ευημερίας» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων επιτυγχάνεται «μόνο με την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Χρειάζεται επενδυτικό σοκ, πρόσθεσε ο κ. Μαΐλης, και παραγωγή καινοτόμων, εξαγώγιμων προϊόντων, με μέγιστη κινητοποίηση ώστε να ενεργοποιηθεί το τεράστιο ελληνικό δυναμικό. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το επιμελητήριο αισιοδοξεί πολύ για το μέλλον», κατέληξε.