Λίγες ημέρες μετά από δηλώσεις του που ξεσήκωσαν αντιδράσεις -και για τις οποίες τα Σκόπια ανέφεραν πως ίσως παρερμηνεύτηκαν- ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προέβη σε νέες δηλώσεις που μόνο καλό δεν κάνουν στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, κατά την διάρκεια συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Ζάεφ είπε πως η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που όπως ορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών θα αντικαταστήσει το νυν όνομα της χώρας, είναι «μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός». 

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους πως  «η "μακεδονική" ταυτότητα και η "μακεδονική" γλώσσα είναι πλήρως προστατευμένες. «Η "μακεδονική" ταυτότητα και η "μακεδονική" γλώσσα προστατεύονται (σ.σ. με τη Συμφωνία των Πρεσπών) όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στο ερώτημα πως θα αποκαλούνται οι μελλοντικές γενιές ο Ζάεφ απάντησε λέγοντας το εξής: «Βόρειοι Μακεδόνες δεν θα είστε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας, γιατί είναι σαφές ότι είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά, είναι σημαντικό κανείς να μην το αρνηθεί αυτό». 

Αντιδράσεις:

Τζανακόπουλος: Ο Ζάεφ μπορεί να υπερβάλει γιατί δίνει μάχη - Η Αστυνομία δεν δείχνει ανοχή

Καμμένος: Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ η Συμφωνία των Πρεσπών έχει λήξει