(Τελευταίο upd 14:30) Κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχθεί στη Γαλλία, ενόψει των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων». Συνολικά 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν στη χώρα, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι. Πάνω από 481 οι προσαγωγές μέχρι τώρα. Υπό κράτηση 211 άτομα. Συλλήψεις καισ το Βέλγιο.

Ώρα 14:30: 70 συλλήψεις στις Βρυξέλλες, αποκλεισμένο το τετράγωνο των θεσμών

Περίπου 70 άτομα συνελήφθησαν σήμερα πριν από μια διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» στις Βρυξέλλες, όπου το τετράγωνο των ευρωπαϊκών θεσμών έχει αποκλειστεί πλήρως, έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ώρα 13:04: Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου.

Ώρα 12:10: Ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις και ρίψεις δακρυγόνων/ Μαζικές συλλήψεις

Τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Με πόλη σε κατάσταση πολιορκίας μοιάζει σήμερα το Παρίσι, ενόψει της σημερινής 4ης διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων». Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του 'Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έχουν ήδη φθάσει από τα ξημερώματα τα πρώτα «κίτρινα γιλέκα», που τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Οι αρχές της χώρες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός πολέμου, έχουν επιστρατευθεί τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα και το Παρίσι και όλη σχεδόν η Γαλλία έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ, ένας «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ «όλα τα στοιχεία μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν».

Οι αρχές επιθυμούν πάση θυσία να αποφευχθεί μία επανάληψη των σκηνών του περασμένου Σαββάτου, ιδίως εκείνες με τα επεισόδια στο Παρίσι που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στη Γαλλία και σε ολάκερον τον πλανήτη.

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έκανε έκκληση στο δημοκρατικό συναίσθημα των πολιτών της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων: «κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, χαρακτηρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ενώ ξεπήδησε από τις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, το έχουν αγκαλιάσει πλέον πολλά άλλα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μαθητές Λυκείου.

Σύμφωνα δε, με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αντιπροσωπεία του κινήματος που συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Τηρώντας μια σιωπηλή στάση κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

278 συλλήψεις μέχρι τις 9:40 ώρα Ελλάδος

Στις 278 ανέρχονται έως τώρα οι συλλήψεις επίδοξων συμμετεχόντων στις σημερινές κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», που έχει πραγματοποιήσει έως τις 09.40 ώρα Ελλάδος η γαλλική αστυνομία, καθώς η σημερινή ημέρα έχει χαρακτηρισθεί «υψηλού κινδύνου», ανακοίνωσαν οι αρχές της περιφέρειας του Παρισιού.

Οι αρχές φοβούμενες μην επαναληφθούν οι σκηνές βίες, που συντάραξαν τη γαλλική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο, έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν έρευνες για επικίνδυνα αντικείμενα στις παρυφές των σημείων συνάντησης των διαδηλωτών που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Εάν η σημερινή διαδήλωση καταλήξει σε ένα δεύτερο ‘μαύρο Σάββατο’, αντί για μία ειρηνική και αποφασισμένη πορεία, του μόνου νόμιμου όπλου για τον λαό μέσα σε ένα κράτος δικαίου, αυτό ουσιαστικά θα έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές ελπίδες του λαϊκού αυτού κινήματος», γράφει στο άρθρο του ο Λοράν Ζοφρέν στην εφημερίδα Liberation.

Η ίδια εφημερίδα τιτλοφορεί το σημερινό της φύλλο «Κίτρινος συναγερμός» και παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη σημερινή διαδήλωση, εκφράζοντας το ερώτημα «θα καεί το Παρίσι;»

Από την πλευρά της, η έγκυρη Monde, που κυκλοφορεί με ένα ειδικό αφιέρωμα στη σημερινή ημέρα, έχοντας για τίτλο «Οι οργές και τα ρήγματα της Γαλλίας», κρίνει πως η «Ε’ Δημοκρατία έχει εισέλθει από την 1η Δεκεμβρίου σε μία από τις πιο χαοτικές περιόδους της ιστορίας της».

«Τα γεγονότα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου θα αποδείξουν εάν θα είναι επίσης και η πλέον επικίνδυνη περίοδος», γράφει ο αρθρογράφος Ζερόμ Φενογκλιό, παρατηρώντας πως «το Μέγαρο των Ηλυσίων και η κυβέρνηση επέλεξαν να δραματοποιήσουν τους κινδύνους από την έκρηξη της εξελισσόμενης εξέγερσης, ευελπιστώντας πως έτσι θα κατευνάσουν την ορμητικότητά της και τις πολιτικές της συνέπειες».

Για τη Figaro, η 4η Πράξη των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» θα φέρει τον Μακρόν «αντιμέτωπο με μία κρίσιμη καμπή της πενταετίας του».

«Η κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» θα στιγματίσει αναμφίβολα την πενταετία του Μακρίν, όπως οι μεγάλες απεργίες του 1995 και οι εξεγέρσεις στα προάστια είχαν στιγματίσει τις θητείες του Ζακ Σιράκ, όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 τη θητεία του Νικολα Σαρκοζί και το κύμα των τρομοκρατικών πληγμάτων αυτήν του Φρανσουά Ολαντ», σημειώνει ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπουρμό.

Για τον Πασκάλ Κοκί της Dernieres Nouvelles d’ Alsace «το σημερινό Σάββατο θα είναι μέρα κλειδί και αναμφίβολα καθοριστική μέρα στην ήδη μακρά και χαοτική εξέγερση που αντιπροσωπεύουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

«Τούτο το Σάββατο θα είναι κατ’ ουσίαν η ημέρα που θα σημάνει εάν το κίνημα έχει τελειωτικά εκτροχιασθεί προς την πλευρά της βίας και της αναρχίας, ή απλώς έχει κορυφωθεί έως του σημείου που θα αρχίσει να διαφαίνεται μία πιθανή έξοδος από την κρίση», τονίζει ο ίδιος αρθρογράφος, προσθέτοντας με σκεπτικισμό πως «η δεύτερη τούτη υπόθεση δεν είναι και η πιο πιθανή».

Στην εφημερίδα Republicain Lorrain ο Ξαβιέ Μπρουέ νουθετεί τα «Κίτρινα Γιλέκα» να «ξεκαθαρίσουν αυτό που θέλουν να δείξουν με την εξέγερσή τους».

Η Μισέλ Κοτά στην Nice Matin σημειώνει από την πλευρά της πως «κατά μίαν έννοια, τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν ήδη κερδίσει», αλλά σπεύδει αμέσως μετά να υποβαθμίσει αυτήν τη «νίκη του φόβου», που μπορεί κάλλιστα «να στραφεί εναντίον αυτού που προασπίζονται».

Κι όπως σημειώνει ο Λοράν Μποντέν στην Dernieres Nouvelles d’ Alsace, «ό,τι και αν συμβεί, η κυβέρνηση θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τα γεγονότα της ημέρας. Ένεκα αυτού ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει την πολυτέλεια του λάθους στην απάντηση που πρέπει ν’ αντιτάξει σε αυτήν την κρίση».

Δείτε επίσης: