Τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας. Πρωτοφανή τα μέτρα επιφυλακής. Πάνω από  350 έφθασαν οι συλλήψεις μέχρι τώρα. Υπό κράτηση 127 άτομα.

Στα πλαίσια των μέτρων επιφυλακής για την πρόληψη βίαιων επεισοδίων, η παρισινή αστυνομία έχει προβεί έως τώρα σε συλλήψεις ενός αριθμού άνω των 350 ανθρώπων, πάνω στους οποίους εντοπίσθηκαν επικίνδυνα αντικείμενα.

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό. Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

Διαψεύδει η αστυνομία ότι αστυνομικοί με πολιτικά ήταν παρόντες στη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου

Μέσω twitter αποφάσισε να αντιδράσει η «εθνική αστυνομία» στις πληροφορίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνουν ότι αστυνομικοί με πολιτικά ήταν παρόντες στη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου.

«Προσοχή ψευδής είδηση (fake News)», γράφει η αστυνομία και προσθέτει «Υποτίθεται ότι βίντεο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά που ανακατεύτηκαν με το πλήθος για να σπάσουν. Ψευδές. Όπως σε όλες τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί με πολιτικά κάνουν διακριτικά συλλήψεις και δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις της πορείας».

Στις περισσότερες εικόνες των βίντεο, φαίνονται άτομα με χοντρά μπουφάν, κουκούλα ή κράνος στο κεφάλι και μόνο γνώρισμα ένα διακριτικό περιβραχιόνιο της αστυνομίας. «Εκείνο που δημιουργεί σύγχυση», εξήγησε στο ραδιόφωνο France Info ο Ζαν Μαρκ Μπαγιέλ γενικός γραμματέας του συνδικάτου των στελεχών για την εσωτερική ασφάλεια (SCSI-CFDT), είναι η ενδυμασία τους. Θα πρέπει, όμως, να μοιάζουν το περισσότερο δυνατό στα άτομα που παρακολουθούν, για να μπορέσουν να περάσουν απαρατήρητοι.

Πληροφορίες για τη διάταξη των δυνάμεων της αστυνομίας στο Παρίσι ενόψει των κινητοποιήσεων διέρρευσε στο Διαδίκτυο

 

Πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Η παρισινή εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπισθεί ποια είναι η πηγή της διαρροής αυτής, πρόσθεσαν δικαστικές πηγές.

«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», προσθέτει η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».

«Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή αυτή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.