Το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, αν οι βουλευτές λάβουν διαβεβαιώσεις από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η Μέι ανακάλεσε την ψηφοφορία που θα γινόταν αυτήν την εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο για την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, αναγνωρίζοντας ότι της επιφυλασσόταν μια παταγώδης ήττα λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την δικλείδα ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που περιλαμβάνει η συμφωνία της και αποσκοπεί στην αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά μπορεί, σύμφωνα με τους επικριτές, να κρατήσει δέσμια τη Βρετανία επ'αόριστον στους κανόνες της ΕΕ.

"Όταν κοπάσει ο θόρυβος, ο μόνος τρόπος για να το περάσουμε αυτό από την Βουλή των Κοινοτήτων (...) είναι να έχουμε μια εκδοχή της συμφωνίας που έχει διαπραγματευτεί η κυβέρνηση", δήλωσε ο Χαντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Μετά την σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Μέι δήλωσε ότι είναι πιθανό η ΕΕ να δώσει περαιτέρω εγγυήσεις ότι το backstop θα είναι προσωρινό, αν και οι 27 ηγέτες της ΕΕ της δήλωσαν ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούν την συμφωνία.

Ο Χαντ σημείωσε ότι η ΕΕ είναι πιθανό να κάνει παραχωρήσεις για να αποφύγει μια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο που και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες τους.

"Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι αν επιλέξει να μην είναι βοηθητική και ευέλικτη (....) δεν θα καταλήξουμε (σε μια αποχώρηση) χωρίς συμφωνία", σημείωσε. "Δεν μπορούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να βγάλουμε την αποχώρηση χωρίς συμφωνία από το τραπέζι. Δεν πιστεύω ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι βέβαιη στο ελάχιστο ότι αν δεν βρούμε έναν τρόπο να περάσει αυτό δεν θα καταλήξουμε σε μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία", πρόσθεσε.

Η εφημερίδα The Times γράφει σήμερα ότι οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί της Μέι πιστεύουν ότι η συμφωνία της πέθανε και συζητούν μια σειρά από επιλογές, μεταξύ των οποίων αυτή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

"Το Brexit κινδυνεύει να κολλήσει - και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους", γράφει παράλληλα στην εφημερίδα Daily Mail ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ραντ.

"Αν οι βουλευτές πεισμώσουν κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού και στη συνέχεια οχυρωθεί καθένας στη διαφορετική γωνιά του, χωρίς κανένας να συγκεντρώνει μια πλειοψηφία, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα", υπογραμμίζει.