Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άσκησε κριτική εις βάρος ενός από τους προκατόχους της στην πρωθυπουργία, του Εργατικού Τόνι Μπλερ, κατηγορώντας τον ότι "υπονομεύει" τις συνομιλίες για το Brexit ζητώντας τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τα σχόλιά του "προσβολή προς το αξίωμα που κατείχε κάποτε" και είπε ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να "παραιτηθούν από την υποχρέωση" να υλοποιηθεί το Brexit με τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.

"Το να πηγαίνει ο Τόνι Μπλερ στις Βρυξέλλες και να επιχειρεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις μας μιλώντας υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος συνιστά προσβολή για το αξίωμα που κάποτε κατείχε και για τους πολίτες που υπηρετούσε. Δεν θα αποποιηθούμε την ευθύνη, όπως θα έκανε εκείνος, για την απόφαση αυτή. Το κοινοβούλιο έχει το δημοκρατικό καθήκον να φέρει σε πέρας αυτό το οποίο ζήτησαν με την ψήφο τους οι βρετανοί πολίτες".

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπλερ είπε ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα "αν δεν λειτουργήσει καμία από τις άλλες επιλογές".

Απαντώντας στην Μέι ο ίδιος επέμεινε ότι ένα νέο δημοψήφισμα είναι δημοκρατικό.

"Είναι ακριβώς το αντίθετο, όχι αντιδημοκρατικό αλλά δημοκρατικό, όπως πολλοί βετεράνοι του κόμματός της υποστηρίζουν", είπε ο Μπλερ.

Υπουργός Εξωτερικών Ιρλανδίας: Η Βρετανία θα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδο από την ΕΕ για μια "εντελώς νέα" πρόταση

H Βρετανία πιθανόν να χρειαστεί να καθυστερήσει την έξοδό της από την ΕΕ ή να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit "επί του παρόντος" αν θέλει να καταθέσει μια "εντελώς νέα" πρόταση για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

"Αν παρουσιαστεί από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου μια εντελώς νέα πρόταση, θεωρώ ότι αναμφισβήτητα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί από την πλευρά της ΕΕ και αυτό προφανώς θα περιλαμβάνει την επέκταση του Άρθρου 50 ή την απόσυρση του Άρθρου 50 για την ώρα", είπε ο Κόβενι στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η ΕΕ σε μια πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου ως εναλλακτική της παρούσας συμφωνίας.

"Θεωρώ όμως ότι αυτή θα ήταν μια μεγάλη απόφαση για να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να το πράξει", πρόσθεσε ο ίδιος.

Νίκολα Στέρτζον: Eίναι πιθανό να πετύχει αυτή τη στιγμή μια πρόταση μομφής - Ασταθής και αδύναμη η κυβέρνηση

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι περίμενε πως η πρόταση μομφής κατά της βρετανικής κυβέρνησης θα είχε επιτυχία, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς, να την καταθέσουν.

"Θεωρώ ότι είναι πιθανό να πετύχει αυτή τη στιγμή μια πρόταση μομφής. Πρόκειται για μια κυβέρνηση αδύναμη και ασταθή, η οποία κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο αδύναμη και ασταθής", είπε η Στέρτζον στο Sky News.

Μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από τους Συντηρητικούς βουλευτές της ίδιας της Μέι, οι Εργατικοί δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εκείνοι θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν θα φαίνεται πιθανό η πρότασή τους να έχει επιτυχία.

Υπουργός Εμπορίου: Τυχόν συμφωνία θα υπάρξει την Πρωτοχρονιά

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λάιαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ για να εξασφαλιστούν "διαβεβαιώσεις" για την συμφωνία του Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα χρειαστούν καιρό και η απόφαση αναμένεται με το νέο έτος.

''Η πρωθυπουργός θα κάνει ενημέρωση αύριο, θα μιλήσει την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, είναι πολύ σαφές ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πρόβλημα. Και το ερώτημα τώρα είναι, χωρίς να ακυρωθεί ολόκληρη η συμφωνία εξόδου, μπορούμε να βρούμε έναν μηχανισμό ώστε να λειτουργήσει το δίχτυ ασφαλείας (backstop) με τέτοιο τρόπο για να αρθούν αυτές οι ανησυχίες;", είπε ο Φοξ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

"Θα συμβεί την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα, δεν θα είναι σύντομα, θα συμβεί κάποια στιγμή την Πρωτοχρονιά".

Οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν το κοινοβούλιο να ψηφίσει επί της συμφωνίας της Μέι την ερχόμενη εβδομάδα

Tο κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία του Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε σήμερα ο εκλογικός συντονιστής του κόμματος Άντριου Γκουάιν.

Ο ίδιος είπε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC: "Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας την ερχόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα".

Ο Γκουάιν ωστόσο δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν οι Εργατικοί να το επιτύχουν.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει επί της συμφωνίας τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Το κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την βρετανική κυβέρνηση.