(Ενημέρωση 17:15) Η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τα σχέδια για μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, συστήνοντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν από τώρα για το ενδεχόμενο αυτό, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της Τερέζας Μέι.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, συμφωνήθηκε ότι η ώρα έχει φθάσει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή των σχεδίων ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με μια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο σενάριο.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι -- καθώς απομένουν τρεις μήνες έως την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα φθάσαμε στο σημείο όπου πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προετοιμασίες. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα κινήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία των σχεδίων μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», εξήγησε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι το να προετοιμαστεί η χώρα για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει λειτουργική προτεραιότητα και οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο μιας απότομης εξόδου από την ΕΕ πολύ σοβαρότερα.

«Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, συμφωνήσαμε ότι το να προετοιμαστούμε για ένα Brexit ‘χωρίς συμφωνία’ θα είναι λειτουργική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όμως, η συνολική προτεραιότητά μας παραμένει να διασφαλίσουμε μια συμφωνία» είπε σήμερα ο Στίβεν Μπέρκλεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Daily Telegraph» και «Independent», τα σχέδια προετοιμασίας για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα χρηματοδοτηθούν με περίπου δύο δισεκατομμύρια λίρες. Όπως αναφέρουν, εκπρόσωπος της Τ.Μέι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για το πώς θα διανεμηθεί η χρηματοδότηση αυτή των δύο δισεκ. από το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ, έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια μη συμφωνίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις βασικών φαρμάκων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα σύνορα.

Πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στο ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία και μία διακομματική ομάδα 60 βουλευτών έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η κατάληξη αυτή θα προκαλούσε οικονομική ζημία.

Στο μεταξύ, μία ομάδα 53 κορυφαίων επιχειρηματιών προέτρεψαν την πρωθυπουργό να θέσει την απόφαση για τη συμφωνία της με την ΕΕ στη βούληση του βρετανικού λαού, μέσα από δημοψήφισμα, σε περίπτωση που --όπως αναμένεται-- το κοινοβούλιο την απορρίψει στην επερχόμενη ψηφοφορία του Ιανουαρίου. Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ρίτσαρντ Σάικς, πρόεδρος του ιατρικού τραστ Imperial College Healthcare, o Μάικλ Ράικ, πρώην πρόεδρος της BT, ο Μάικλ Έιβις, ιδρυτής του μουσικού φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, ο 'Αλεξ Τσέστερμαν της μηχανής αναζήτησης ιδιοκτησιών Zoopla και ο 'Αρνοντ Μασενετ, συνιδρυτής των καταστημάτων μόδας Net - a - Porter. «Εάν το κοινοβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε είδος Brexit επειγόντως, εμείς, ως επιχειρηματίες, καλούμε την πρωθυπουργό να πάει τη συμφωνία της στον βρετανικό λαό» γράφουν στην επιστολή τους.

Χθες το βράδυ, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι, και κάλεσε τους βουλευτές να εκφράσουν τη δυσπιστία τους στην πρωθυπουργό. Στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή «ανόητα πολιτικά παιχνίδια», προκαλώντας έτσι πίεση τον Τζέρεμι Κόρμπιν να προχωρήσει σε μία επιπλέον κίνηση για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που εάν επιτύχει μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές. Πάντως, η Τερέζα Μέι, δεν σκοπεύει μέχρι στιγμής να δώσει χρόνο για να συζητηθεί η πρόταση μομφής των Εργατικών, ενώ χθες στο κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία της για την αποχώρηση θα γίνει την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.