Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, Ινδουιστές πιστοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, με αφορμή την είσοδο γυναικών, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, σε έναν ινδουστικό ναό στην Κεράλα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ακύρωσε την απαγόρευση εισόδου σε γυναίκες ηλικίας από 10 έως 50 ετών, στον ναό της Σαμπαριμάλα, στο κρατίδιο της Κεράλας, έχει προκαλέσει την οργή των συντηρητικών πιστών. Την Τετάρτη, στις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι 15 τραυματίστηκαν ενώ συνολικά έγιναν 266 συλλήψεις.

Η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη και σήμερα στο κρατίδιο αυτό της νότιας Ινδίας, όπου τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σε επιθέσεις με μαχαίρι.

Ο μεγάλος, ινδουιστικός ναός Αγιάπα στη Σαμπαριμάλα είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης εδώ και 20 χρόνια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την απαγόρευση εισόδου στις γυναίκες σε γόνιμη ηλικία. Στη συντηρητική, πατριαρχική ινδική κοινωνία, οι γυναίκες συχνά θεωρούνται "ακάθαρτες" κατά την έμμηνο ρύση.

Μολονότι οι περισσότεροι ναοί απαγορεύουν την είσοδο στις γυναίκες μόνο κατά την περίοδό τους, ο Αγιάπα ήταν ένας από τους ελάχιστους όπου ίσχυε γενική απαγόρευση για όλες τις γυναίκες από την προεφηβική ηλικία μέχρι την εμμηνόπαυση.

Χιλιάδες πιστοί, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες, εμπόδιζαν μέχρι και την Τετάρτη τις γυναίκες να πλησιάσουν στον ναό. Από την άλλη, την Τρίτη, δεκάδες χιλιάδες Ινδές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, τον αποκαλούμενο "τοίχο των γυναικών", εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Την Τετάρτη η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσει τους διαδηλωτές που συγκρούονταν μεταξύ τους, ιδίως μπροστά από το κοινοβούλιο του κρατιδίου, στο Τιραβανανταπούραμ.

Η αστυνομία της Κεράλα ανέφερε σήμερα ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε την Τετάρτη συμμετείχε σε μια κινητοποίηση, στην πόλη Μπαντάλαμα, που είχε οργανωθεί από το κυβερνών κόμμα της Ινδίας, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), που διαφωνεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το θύμα τραυματίστηκε θανάσιμα από πέτρες που εκτοξεύτηκαν εναντίον των διαδηλωτών.

Σήμερα, δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση στην πόλη Παλακάντ, κατά τη διάρκεια μιας πορείας που οργάνωσαν το BJP και το RSS (Σώμα Εθνικών Εθελοντών), μια ισχυρή εθνικιστική οργάνωση.

Ο επικεφαλής της αριστερής κυβέρνησης της Κεράλας, Πιναραγί Βιτζάγιαν, κατηγόρησε το BJP και το RSS ότι προσπαθούν να μετατρέψουν στη Σαμπαριμάλα σε "πεδίο μάχης". "Αυτό που έκανε η αστυνομία ήταν να παράσχει προστασία (στις δύο γυναίκες που μπήκαν στον ναό), με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου", σχολίασε. Ο Βιτζάγιαν κατήγγειλε επίσης τον υπεύθυνο του ναού επειδή, μετά την είσοδο των γυναικών, οργάνωσε μια "τελετή κάθαρσης" και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του αν δεν είναι διατεθειμένος να τηρήσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν επίσης σήμερα με διαδηλωτές που πίεζαν καταστηματάρχες να κατεβάσουν ρολά από τα ξημερώματα μέχρι τη δύση του ηλίου, όπως είχαν ζητήσει οι υπεύθυνοι του ναού.

Τα περισσότερα καταστήματα σήμερα έμειναν κλειστά και τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούσαν στο κρατίδιο. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα τζάμια 99 λεωφορείων έσπασαν από πέτρες. Εξάλλου, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κεράλας, Κοντιγιέρι Μπαλακρίσναν, είπε ότι 20 τοπικά γραφεία του κόμματος δέχτηκαν επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ