Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα είναι "μια επιλογή" και ότι απέρριψε την πρόταση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

"Σίγουρα, είναι κάτι που ενδέχεται...είναι μια επιλογή", είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο CBS που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα.

Ο Τραμπ είπε ότι ο Μαδούρο του ζήτησε πριν από μήνες να συναντηθούν αλλά εκείνος απέρριψε την πρότασή του.

"Το απέρριψα γιατί έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ", είπε σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του στην εκπομπή του CBS "Face the Nation". "Επομένως, θεωρώ ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, πολύ, πολύ μεγάλες, τεράστιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας".

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση του Μαδούρο, φορώντας ρούχα με τα χρώματα της σημαίας της Βενεζουέλας: κίτρινο, κόκκινο, μπλε.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε σημαντικό να παραμείνει η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ ώστε η Ουάσινγκτον να παρακολουθεί στενά το Ιράν. Ο πρόεδρος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει μια περιουσία για μια βάση στο Ιράκ. "Θα μπορούσαμε λοιπόν να παραμείνουμε. Ένας από τους λόγους είναι ότι θέλω να παρακολουθώ το Ιράν γιατί το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα".

Ρωσία: Βοηθήστε την χώρα χωρίς να παρεμβαίνετε

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην βοήθεια προς την Βενεζουέλα για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της και της ζήτησε να απέχει από την όποια "καταστροφική" ανάμειξη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βοήθεια (για την επίλυση των κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων της Βενεζουέλας) χωρίς την καταστροφική ανάμειξη έξω από τα σύνορά της", δήλωσε ο Αλεξάντερ Σκετίνιν, ο επικεφαλής του τμήματος για την Λατινική Αμερική του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το Παρίσι θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό αν ο Μαδούρο δεν ανακοινώσει μέχρι απόψε το βράδυ τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν ανακοινώσει μέχρι απόψε το βράδυ προεδρικές εκλογές, δήλωσε η Ναταλί Λουαζό, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης.

"Αν μέχρι απόψε το βράδυ, ο (πρόεδρος) Μαδούρο δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, τότε η Γαλλία θα θεωρήσει νόμιμο να τις διοργανώσει στη θέση του ο Χουάν Γκουαϊδό και θα τον θεωρήσουμε μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να πραγματοποιηθούν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα", είπε η Λουαζό σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Η ίδια απέρριψε την πρόταση του Μαδούρο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζοντάς την "φάρσα".

Η Βιέννη θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό αν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει εκλογές

Η Αυστρία θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο αν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν ανταποκριθεί στην έκκληση της ΕΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Χθες ο πρόεδρος Μαδούρο πρότεινε πρόωρες βουλευτικές εκλογές επιχειρώντας έτσι να ενισχύσει την καταρρέουσα εξουσία του έπειτα και από την αυτομόληση ανώτερου στρατηγού στην αντιπολίτευση και τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησής του.

Νωρίτερα σήμερα ανάλογες δηλώσεις έκανε και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, η οποία χαρακτήρισε "φάρσα" την πρόταση του Μαδούρο.

"Μόλις είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο @χγκουαϊδό", έγραψε ο Κουρτς στο Twitter. "Έχει την πλήρη στήριξή μας για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Οι Βενεζουελάνοι έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ καιρό από κακοδιαχείριση και από την περιφρόνηση του κράτους δικαίου υπό τον Μαδούρο", σημείωσε.

Η Άγκυρα λέει ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό πυροδοτούν την κρίση στο Καράκας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της.

Η Τουρκία έχει υποστηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε αντίθεση με τους συμμμάχους στο ΝΑΤΟ ΗΠΑ και Καναδά και δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής με δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την κίνηση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός ηγέτης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Καράκας, κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Μαδούρο για να του ζητήσει να παραμείνει ακλόνητος απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε "αντιδημοκρατικές εξελίξεις".

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό θα έπρεπε αντιθέτως να είχαν εργαστεί ώστε να γίνονταν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

"Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου", είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

"Αλλά έτσι χειρίστηκαν την κατάσταση; Όχι. Αντίθετα, η κατάσταση πυροδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση", είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του επιχείρησε να ξεκινήσει συνομιλίες για την Βενεζουέλα τον περασμένο χρόνο, μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. "Αλλά σήμερα καμία από αυτές τις χώρες που έχουν κάνει βήματα κατά της Βενεζουέλας δεν αναζητεί τον διάλογο".

Η διαφωνία αναφορικά με την κρίση στη Βενεζουέλα πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσινγκτον, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία, τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Ο Τσαβούσογλου εξάλλου επανέλαβε την τουρκική κριτική αυτού που η Άγκυρα χαρακτηρίζει αδύναμη διεθνή απάντηση στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερις μήνες.

"Πρόσφατα δυτικές χώρες--ξέρετε, είναι πολύ ευαίσθητες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθώντας να διδάξουν τους πάντες για τα ανθρώπινα δικαιώματα--υπήρξαν σιωπηλές", είπε ο υπουργός υποννοώντας ότι οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να προστατεύσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους με το Ριάντ.

"Συνάπτουν συμφωνίες και πουλάνε όπλα", σχολίασε ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ