Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης διεξάγουν μυστικά συνομιλίες σχετικά με ένα σχέδιο για την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της συντηρητικής βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

Η καθυστέρηση αυτή θα σήμαινε, εάν εξασφάλιζε τη συναίνεση των Βρυξελλών, ότι το Brexit θα γινόταν πραγματικότητα την 24η Μαΐου, εξηγεί η εφημερίδα. Αυτή τη στιγμή, βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το ΗΒ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου.

Κατά το ρεπορτάζ της Telegraph, οι υπουργοί ελπίζουν πως η ΕΕ θα συμφωνήσει να δοθεί μια δίμηνη «περίοδος χάριτος» μετά την 29η Μαρτίου στην περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι περάσει εντέλει από τη Βουλή των Κοινοτήτων με κάποιες προσαρμογές, ώστε να υπάρξει χρόνος για να καταρτιστεί και να επικυρωθεί νέα νομοθεσία.

 Η Μέι αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη όπου σκοπεύει να πει στους ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ πως θα πρέπει να αποδεχθούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές ως προς τις διατάξεις της συμφωνίας που αφορούν τη μελλοντική διευθέτηση για τα σύνορα με την Ιρλανδία. Θα συμπληρώσει πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας μη συντεταγμένης αποχώρησης.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά αντεγκλήσεων για το εάν η συμφωνία αποχώρησης που κλείστηκε τον Νοέμβριο μπορεί να μεταβληθεί ή όχι. Κυριαρχεί η αβεβαιότητα και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά- η αναβολή του Brexit, μια συμφωνία στο παρά πέντε, ή ακόμη η αποχώρηση χωρίς συμφωνία για τους όρους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ