Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Έγραψα σήμερα το πρωί στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να τον πληροφορήσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου επρόκειτο θεωρητικά να επισυμβεί στις 29 Μαρτίου.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Σε σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση, ευρωπαίοι αξιωματούχοι γράφουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Μέι αύριο κατά την σύνοδο κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες λόγω της παραμονής της Βρετανίας.

Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ενωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Δείτε επίσης:

Η λίρα Αγγλίας σημειώνει σημαντική πτώση εν μέσω έντασης γύρω από το Brexit

Η λίρα Αγγλίας χάνει σήμερα σχεδόν 1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εξαιτίας των εντάσεων γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αναβολή της οποίας ζήτησε η Τερέζα Μέι.

Tο βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση αφού η βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ζήτησε αναβολή του Brexit από τις 29 Μαρτίου για τις 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια επιτάχυνε τις απώλειές του αφού ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροής επισήμανε τους «σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους» μιας τέτοιας αναβολής.

Γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 1,3149 δολάριο, έναντι 1,3223 δολάριο που ήταν χθες, Τρίτη, στις 23:00 ώρα Ελλάδας, ενώ ανταλλασσόταν στις 86,34 πένες για ένα ευρώ, από 85,56 πένες την προηγουμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ