Οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων Βόλφανγκ Σόιμπλε και Ρισάρ Φεράν επικύρωσαν την ίδρυση της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία μάλιστα συνήλθε πανηγυρικά για πρώτη φορά σήμερα στο Παρίσι αναφέρει η Deutsche Welle.

Με πλήρη επισημότητα, στους χώρους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα η εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Παρουσία των προέδρων των δύο κοινοβουλίων, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Ρισάρ Φεράν, οι οποίοι υπέγραψαν μέσα στο πρωί την σχετική κοινοβουλευτική συμφωνία, πήρε σάρκα και οστά η νέα 100μελής Γάλλγερμανική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Συμμετέχουν σε αυτή 50 βουλευτές από τη Γερμανία και 50 από τη Γαλλία. Πρόκειται στην ουσία για το άμεσο επακόλουθο της σύσφιξης της συνεργασίας των δύο χωρών βάσει του νέου Γερμανογαλλικού Συμφώνου Φιλίας που υπεγράφη πρόσφατα από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν στο Άαχεν.

Βάσει της συμφωνίας για την Γαλλογερμανική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, αυτή θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ σε Παρίσι και Βερολίνο. Αποστολή τη είναι η επαγρύπνηση για την εφαρμογή των κοινών αποφάσεων των δύο κυβερνήσεων, η παρακολούθηση των διεθνών υποθέσεων κοινού συμφέροντος και ακόμα η αναζήτηση τρόπων για τη βελτίωση της ζωής των διασυνοριακών πληθυσμών.

Σόιμπλε: Ένα νέο φόρουμ για να συζητούνται «άβολα θέματα»

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φέραν έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή, ένα νέο βήμα της γαλλογερμανικής προσέγγισης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφανγκ Σόιμπλε ευχήθηκε η Γαλλογερμανική Κοινοβουλευτική Συνέλευση να φέρει «ζωηρές συζητήσεις ακόμη και για άβολα θέματα». Μερικά από αυτά, όπως είπε ο Β. Σόιμπλε, είναι η πολιτική ασφάλειας και άμυνας αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ακόμη υπάρχουν για την ίδρυση και λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή γύρω από τα γαλλογερμανικά σύνορα. Ο Β. Σόιμπλε θέλησε επίσης να στείλει και ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που εκφράζουν επιφυλάξεις για το νέο γαλλογερμανικό εγχείρημα, υπογραμμίζοντας ότι η νεοσυσταθείσα κοινοβουλευτική συνέλευση «δεν θα επηρεάσει ούτε θα καταργήσει την κυριαρχία των δύο κρατών».

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η νέα αυτή προσπάθεια προσέγγισης γίνεται την κατάλληλη στιγμή, με δεδομένη τη σχετική επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, ύστερα μάλιστα από τη δημοσίευση στις 10 Μαρτίου, των θέσεων για την Ευρώπη της νέας προέδρου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU) Aνεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε αντιπαράθεση με εκείνες του Εμμανουέλ Μακρόν για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση». Η απάντηση της νέα επικεφαλής του CDU στον Εμμανουέλ Μακρόν, θεωρήθηκε από πολλούς στη Γαλλία ως γερμανική πρόκληση.

Πηγή: Deutsche Welle