Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε σήμερα τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, ανησυχεί ο Γκουτέρες.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Το καθεστώς στο Γκολάν δεν έχει αλλάξει/Ανησυχεί για τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, στον απόηχο της αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των Υψίπεδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος.

«Η πολιτική των ΗΕ στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει» επισήμανε ο Ντουζαρίτς.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το 15μελές σώμα το 1981, προέβλεπε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία του και τη διοίκησή του στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν είναι άκυρη και χωρίς διεθνή νομική επίδραση».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διατύπωσε, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.