Ως την ''ιδανική μέρα για επίθεση'' χαρακτήρισε τα Χριστούγεννα ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Έβεριτ Άαρον Τζέιμσον, ο οποίος συνελήφθη από το FBI με την κατηγορία ότι σχεδίαζε επίθεση τις μέρες των Χριστουγέννων στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο 26χρονος οδηγός φορτηγού προετοίμαζε επίθεση στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο «Προβλήτα 39» (Pier 39), σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη από το FBI σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια.

Ο ύποπτος αποκάλυψε στους πράκτορες του FBI ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να επιτεθεί στο πλήθος στην προβλήτα στο διάστημα μεταξύ 18 και 25 Δεκεμβρίου, επειδή ''τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική μέρα για επίθεση''.

Ο ίδιος είπε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο μέρος επειδή  το είχε επισκεφτεί και γνώριζε ότι ήταν ένα μέρος όπου έχει πολύ κόσμο, ενώ δήλωσε ότι ήταν ''έτοιμος να πεθάνει''. Ο 26χρονος πίστευε μάλιστα ότι είναι ανώτερο μέλος του ΙΚ και ότι χρειάζεται ''μια ακόμη επίθεση όπως αυτή στην Νέα Υόρκη ή στο Σαν Μπερναντίνο'' στις ΗΠΑ. Πλέον κατηγορείται για απόπειρα υλικοτεχνικής στήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Το FBI έκανε έφοδο την Τετάρτη στο σπίτι του ύποπτου στο Μοντέστο, περίπου 130χλμ ανατολικά της Καλιφόρνια, όπου και βρέθηκε η διαθήκη του, αρκετά όπλα και πυρομαχικά. Βρισκόταν υπό παρακολούθηση λόγω των αναρτήσεων του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τζέιμσον πέρασε τη βασική εκπαίδευση στο Σώμα Πεζοναυτών το 2009 και είχε λάβει δίπλωμα «ελεύθερου σκοπευτή», σύμφωνα με το FBI, αλλά απολύθηκε επειδή δεν είχε αναφέρει το ιατρικό του ιστορικό άσθματος.