(Upd-00:45). Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον θώκο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης υποστήριξε πριν από λίγο ότι είναι «πολύ καθαρό» πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας.«Ξέρω ότι κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη, είναι πολύ καθαρό», είπε ο υποψήφιος του CHP,ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα:
Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, μειώθηκε στο 48,8%, έναντι 48,6% για τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Τις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών έκανε ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του. Βάρος στο οικονομικό πρόγραμμα δηλώνει ότι θα δώσει.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη όπου όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έκλεισε αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διατήρησε το προβάδισμα με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και φαίνεται να επικρατεί οριακά ως νέος Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά.

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.