Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια αποσκοπεί στην εδραίωση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, ιδίως στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντάμιαν Μάντσεφσκι. «Χαιρετίζουμε ειλικρινά την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και θα είμαστε περισσότερο από ευτυχείς και χαρούμενοι να τον υποδεχθούμε» επισημαίνει.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την αυριανή πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, ο Ντάμιαν Μάντσεφσκι υπογραμμίζει τη σημασία της, σημειώνοντας πως τώρα που δεν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, οι δύο χώρες μπορούν να επικεντρωθούν σε ευρύτερα θέματα συνεργασίας. «Πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρείες είναι παρούσες για περισσότερο από μία ή δύο δεκαετίες στην αγορά και έχουν θετική εμπειρία, δεδομένου ότι είναι ακόμα εκεί και λειτουργούν, ενώ προφανώς είναι και κερδοφόρες. Είμαστε στα αρχικά στάδια, οι ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά μας είναι τεράστιες» διαμηνύει ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Δίνοντας το στίγμα της αυριανής επίσκεψης, από την πλευρά της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ντάμιαν Μάντσεφσκι σημειώνει: «Προετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε αρκετές συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες που θα έχουν απτά αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής τους». Τονίζει μάλιστα τη βούληση της Βόρειας Μακεδονίας οι συναντήσεις αυτές να είναι πιο συχνές, ειδικά στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει απόλυτα βέβαιος πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει «πολλές πόρτες ευκαιριών» για οικονομική συνεργασία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας εστίασε στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, σημειώνοντας ότι θα προσφέρει περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων και θα δημιουργήσει πολύ καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες των δύο χωρών.

Επίσης, ανέδειξε την ευρύτερη διάσταση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την περιοχή και την Ευρώπη.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντάμιαν Μάντσεφσκι στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, τι μέτρα έχουν ληφθεί για την εφαρμογή της;

Πρώτα απ’ όλα, πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή των αλλαγών του Συντάγματος σε ό,τι αφορά το όνομα σε όλα τα θεσμικά όργανα.

Η Συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της υλοποίησης των αλλαγών.

Δεύτερον, έχουμε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες συμφωνίες, συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών των δύο χωρών.

Εγώ και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπογράψαμε το μνημόνιο για τη μείωση των τελών περιαγωγής για τους πολίτες, ελπίζοντας να αρχίσουν να προσφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν από τις αρχές των φετινών καλοκαιρινών διακοπών και ελπίζουμε ότι τα τέλη περιαγωγής θα καταργηθούν πλήρως μέχρι τα τέλη του 2021.

Σήμερα (Παρασκευή 29/3/2019)ανακοινώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. την Τρίτη 2 Απριλίου) συνοδευόμενος από μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, η οποία σίγουρα θα προσφέρει περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων και θα δημιουργήσει πολύ καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένουμε επίσης να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων σε διάφορα θέματα και ζητήματα. Όλα αυτά τα πράγματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να πραγματοποιηθούν μέχρι σήμερα, επειδή είχαμε τη διαφωνία σχετικά με το ονοματολογικό.

Έχουμε καθυστερήσει πολύ εδώ και τρεις δεκαετίες. Προσπαθούμε επίσης να φτάσουμε σε αυτό που ήδη κάνουν οι επιχειρηματίες. Υπάρχουν ήδη πολλές ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα όμως μπορούμε να τις διευρύνουμε, να έχουμε πολύ περισσότερες και να δημιουργήσουμε αμοιβαία συνεργασία κυρίως σε άλλα πεδία και τομείς.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία;

Η επίσκεψη αποσκοπεί στην εδραίωση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, ιδίως στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν πλέον πολιτικές διαφορές, δεν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα για συζήτηση, κάτι που είναι ευτυχές. Τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε σε ευρύτερα θέματα, σε καθημερινά ζητήματα για τους πολίτες των δύο χωρών.

Προετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε αρκετές συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες που θα έχουν απτά αποτελέσματα από την πρώτη μέρα εφαρμογής τους. Αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να γίνουν συχνότερες, ειδικά στον τομέα της οικονομίας και σε διάφορα άλλα πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε.

Χαιρετίζουμε ειλικρινά την πρώτη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Σκόπια και θα είμαστε περισσότερο από ευτυχείς και χαρούμενοι να τον υποδεχτούμε.

Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της πληροφορίας στη Βόρεια Μακεδονία;

Υπάρχουν διάφορες ελληνικές εταιρείες στην Τεχνολογία της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας που είναι παρούσες στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζω ότι πριν από την απόκτηση του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, ο ΟΤΕ ήταν ένας από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Μακεδονία.

Η μεγαλύτερη τράπεζα στη Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ). Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα. Ο Βερόπουλος είναι παρών. Πολλές άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες είναι παρούσες για περισσότερο από μία ή δύο δεκαετίες στην αγορά και έχουν θετική εμπειρία, δεδομένου ότι είναι ακόμα εκεί και λειτουργούν, ενώ προφανώς είναι και κερδοφόρες.

Αυτό θα παράσχει ασφάλεια ή θα κινητοποιήσει και άλλες ελληνικές εταιρείες, ότι αξίζει να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία για να αποκομίσουν κέρδη. Αλλά γιατί όχι και αντίστροφα. Ειδικά στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, της ψηφιακής κοινωνίας, μπορούμε να συνεργαστούμε, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία στη μία ή στην άλλη χώρα.

Υπάρχουν κοινά πρότζεκτ στα οποία μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αναπτυγμένες τεχνολογίες, να καταπολεμήσουμε τα fake news μέσω πλατφορμών διασταύρωσης γεγονότων, που πρόκειται να εγκατασταθούν στις δύο χώρες. Αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς. Για παράδειγμα, συζητήσαμε με τον υπουργό, κ. Παππά, ακόμα και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, ότι θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία σας στην καθιέρωση του «έξυπνου» γεωργικού συστήματος, που είναι στα πρώτα στάδια και εδώ, αλλά το παρακολουθούμε από κοντά και συμφωνήσαμε επίσης να το δοκιμάσουμε πιλοτικά στη Βόρεια Μακεδονία, με βάση την εμπειρία σας, για να δούμε αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Αυτά είναι πολύ λίγα παραδείγματα για το πώς μπορούμε να καθιερώσουμε διάφορα είδη συνεργασίας και στον ψηφιακό τομέα. Είμαστε στα αρχικά στάδια, οι ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά μας είναι τεράστιες. Πρέπει να διερευνήσουμε (τις ευκαιρίες), να συναντηθούμε, να εξετάσουμε και θα υπάρξουν πολύ περισσότερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών το δρόμο για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ζωτικούς τομείς;

Απολύτως, (το ονοματολογικό) ήταν το μόνο εμπόδιο. Ανοίγει (η Συμφωνία των Πρεσπών) πολλές πόρτες ευκαιριών. Ήταν ένας σημαντικός τρόπος για εμάς, ως χώρα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά κατά τους τελευταίους 20 μήνες αυτής της κυβέρνησης επιλύσαμε όλα τα διμερή ζητήματα με όλους τους γείτονές μας. Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, είχαμε προβλήματα με τη Βουλγαρία και ούτω καθεξής.

Σήμερα η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα στο κέντρο των Βαλκανίων χωρίς διμερή ζητήματα με κανέναν από τους γείτονές της. Είναι αρκετά σπάνιο, πρέπει να το παραδεχτούμε. Επίσης, ο συμβιβασμός με τη Συμφωνία που επιτεύχθηκε, ο τρόπος με τον οποίο οι δύο πρωθυπουργοί το επέλυσαν, νομίζω ότι προέβαλε ένα παράδειγμα όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στον κόσμο: Πώς οι ιστορικές διενέξεις μπορούν να επιλυθούν, με κατανόηση, με διάλογο, με συμβιβασμό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι δύο άνδρες δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον μέχρι πριν από ένα χρόνο. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά και κατανόησε ο ένας τον άλλον.

Επομένως, νομίζω ότι ήταν μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά τόσο για την περιοχή όσο και για την Ευρώπη, επειδή δυστυχώς τελευταία δεν υπάρχουν πολύ καλά νέα από την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή πολιτική. Και ελπίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει το δρόμο και θα δείξει τον τρόπο για την επίλυση και άλλων συγκρούσεων. Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθούν οι πολίτες και πώς μπορούν να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν και να επωφεληθούν καλύτερα από τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ποια είναι η σημασία και ποιος ο αντίκτυπος της Συμφωνίας Πρεσπών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή αυτή;

Η Ελλάδα πάντοτε προσπαθούσε στο παρελθόν να αποτελέσει φορέα σταθερότητας και ισορροπίας στην περιοχή. Τώρα έδειξε ότι μπορεί να είναι. Ποιος είναι ο αντίκτυπος: Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει διμερή ζητήματα με τους γείτονές της, τώρα βαδίζουμε στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αλλά τώρα υπάρχει μεγάλη πίεση με διμερείς διαμάχες στην περιοχή, όπως η Σερβία και το Κόσοβο. Οι προβολείς έχουν μετατοπιστεί εκεί. Και τα μηνύματα που απορρέουν από τη Συμφωνία: Αν αυτές οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία κατάφεραν να βρουν έναν συμβιβασμό, τότε όλα είναι δυνατά. Δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην περιοχή, αλλά ευελπιστούμε και σε άλλα διμερή προβλήματα στον κόσμο. Ήταν ένα δύσκολο ζήτημα για να επιλυθεί. Εκκρεμούσε σχεδόν για τρεις δεκαετίες. Το επιλύσαμε και δεν ήρθε το τέλος του κόσμου για το λαό στις δύο χώρες. Τίποτα δεν άλλαξε στην καθημερινότητα στην Ελλάδα ή στη Βόρεια Μακεδονία. Η ζωή συνεχίζεται. Μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει.

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν ήταν ποτέ εχθροί. Εκτός από το ονοματολογικό ζήτημα, οι δύο χώρες δεν έγιναν ποτέ εχθροί μεταξύ τους σε πολυμερές επίπεδο, κάτι που ήταν καλό. Οι επιχειρηματικές σχέσεις εξελίσσονταν, ερχόμασταν για διακοπές στην Ελλάδα και Έλληνες πολίτες έρχονταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, παρέμενε ένα βάρος που τώρα βγήκε από τη μέση.

Ποια είναι η σημαντικότερη επίπτωση; Οι δύο χώρες δεν ήταν εχθροί, αλλά βάζαμε εμπόδια ο ένας στον άλλο σε πολυεθνικούς οργανισμούς. Ξαφνικά και εν μία νυκτί η Ελλάδα, από τους μεγαλύτερους σκεπτικιστές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έγινε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μας. Ήταν περίεργο, θετικό βέβαια, να βλέπουμε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ευρωατλαντικής μας ένταξης. Και αυτό ήταν ορατό και για τους πολίτες. Εν μία νυκτί, λόγω της υπογραφής της συμφωνίας, κάποιος που μέχρι να χθες μας σταματούσε, ξαφνικά έγινε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής.

Οι δύο χώρες όχι μόνο οικοδομούν φιλικές σχέσεις, αλλά γίνονται σημαντικοί σύμμαχοι και σε πολυεθνικές οργανώσεις.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη δόθηκε στην Αθήνα, μετά το τέλος της εκδήλωσης με θέμα «Παραπληροφόρηση και Συμφωνία των Πρεσπών» που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και το υπουργείο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ